– Dette er vel tredje året vi har denne ordningen, der vi satser på god mat og fokus på matkultur. sier rektor Wenche Skallerud på Selnes skole.

Gir overskudd

Skallerud forteller at de ser at maten gir større læringsutbytte.

– Ungene får mer energi, og er bedre rustet til å ta til seg kunnskap. Vi får også tilbakemelding fra foreldre som sier at ungene er svært harmoniske når de kommer hjem om ettermiddagen, fordi de ikke er slitne og sultne selv om de har vært på skolen hele dagen.

Fra grunnen av

Erik Lindstrøm er kokk på skolen, og lager varm mat til de 115 barna på SFO stort sett hver dag. Menyen er variert.

– I dag har vi hvalbiff, med ovnsbakt båtpotet, bada ganoush, guacamole, sauce vierge og smørdampet blomkål. Alt lages fra grunnen av, og det er ernæringsmessig veldig viktig.

Lindstrøm synes det er svært viktig å formidle gode holdninger knyttet til mat.

– Vi vet at det er én milliard mennesker som sulter i verden, og samtidig kastes det årlig mat til tre milliarder mennesker. Det er viktig å være klar over situasjonen, og skape gode holdninger. Derfor må man spise opp det man forsyner seg med selv. Blir man servert av de voksne, trenger man ikke spise opp, men alle må smake.

– Det smaker godt!

Siril Karine Mjelle (9) synes det er luksus å få servert varm mat på skolen.

– Vi har så mye slit og arbeid hele dagen, med matematikk og andre fag. Da er det digg med ordentlig mat!

Klassevenninnene Johanne Husby Veiåker (9) og Anneli Wikestad Sundfør (9) er enige.

– Denne maten slår maten på Kreta, og det var favoritten min før. Nå er den på andreplass, sier Husby Veiåker.

– Dette var veldig godt. Jeg likte avokadoen og potetene best, sier Sundfør.

Mjelle synes det er bra at alle må smake på maten.

– Vi har lært at selv om noe ser ekkelt ut, så kan det likevel smake godt. Dessuten blir vi inspirert av all denne spennende maten, og jeg har faktisk laget mat hjemme allerede.