Slag, stygge kommentarer. Verbal hets, uthenging på sosiale medier. En stadig påminnelse at du er annerledes, du er stygg, du er uverdig. Gjennom hele barne – og ungdomsskolen har Kjønø og Losoa møtt spydige tunger og harde slag.

– Jeg husker dagen jeg skulle hjem fra barneskolen, i femte klasse. Siste dag. Fem gutter overmannet meg med knyttnevene, og jeg var blå og hoven over hele kroppen, sier Kjønø.

– Mobbing preger deg resten av livet. Mobberne må bli klar over hvilke konsekvenser handlingene deres har, sier Maiken Losoa.

Sliter med motivasjon

Nå er de begge elever på videregående skole her i Tromsø.

Jasmin Kjønø begynte i fjor i første klasse på videregående. Men året ble preget av videre mobbing. Frafallet vokste. Hun kom seg ikke på skolen, men klarte å fullføre året.

– Da jeg meldte overgang til Tromsø Maritime, fikk jeg lykkønskninger fra den forrige administrasjonen. Men jeg skulle så gjerne ønske at de hadde tatt problemene på alvor mens de pågikk, sier Kjønø.

Mobbingen har tatt av i styrke, men oppleves stadig. Jasmin er i dag elev i førsteklasse på Tromsø Maritime, og Maiken går sitt andre år på Breivika videregående.

– Jeg opplever fortsatt mobbing på skolen, og blir hetset på internett. Jeg sliter med å dra på skolen, og blir faglig demotivert. Det er tungt å dra hjem, da jeg blir sittende med tankene alene, sier Kjønø.

Manglende respons

Gjennom skoleløpet føler begge jentene at de ikke har blitt tatt på alvor av administrasjonen i skoleverket.

De har begge gått på flere ulike skoler. Men opplevde sjelden at noen tok grep.

– Mamma har støttet meg hele veien. Men tiltakene som ble satt i gang av og til varte aldri lenge, sier Maiken Losoa.

De ønsker med dette å gi klar beskjed til rektor og ledelse, og alle lærere som opplever dette, at det er kjempeviktig at de lytter og tar mobbing på alvor.

– Det må kalles inn til møter, der samtlige foreldre, lærere og elever involvert samles, slik at vi som er ofre for mobbing kan få ordentlig hjelp, sier Kjønø.

Akkurat nå er det hun som bærer den tyngste børen av de to venninnene. Men Maiken er til god støtte, det samme er kjæreste og familie. Jentene prøver å se fremover.

– Fem år fra nå. Hva drømmer dere om?

Svarene kommer raskt. En avslappet hverdag fri for mobbing. Et godt liv, en god utdanning. Å kunne leve rolig, og nyte tiden med kjæresten.

– Jeg har lyst til å bli psykiatrisk sykepleier eller kreftsykepleier. Jeg rømmer om å kunne jobbe i Leger uten Grenser, eller hjelpe til i kriseområder, sier Losoa.

– Jeg vil også jobbe med mennesker, og være til hjelp for noen, sier Kjønø.

- Lite mobbing

Rektor på Kongsbakken videregående skole, Kjell Olav Mentzoni, mener det viktigste skolene kan gjøre er å være bevisst problemet.

Kongsbakken videregående skole er ikke involvert i historien til de to jentene som i dag står fram som mobbeofre.

– Vi har lite mobbing her på skolen. Men dersom vi føler det er noe, slår vi ned på det med en eneste gang. Det handler om å være handlingsrettet, og ikke håpe at det skal gå over helt av seg selv, påpeker Mentzoni.