Høsten 2014 sendte arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) ut forslag om at NAV skal ha plikt til å stille vilkår om aktivitet ved tildeling av økonomisk stønad. Dette betyr i klartekst at alle som får sosialhjelp skal få vilkår knyttet til den økonomiske stønaden. Frp har dessverre fått gjennomslag for sin tankegang om at sosialhjelpsmottakere i hovedsak er late snyltere som trenger press og tvang for å skjerpe seg og komme seg opp om morran.

Kommunestyrets flertall i Tromsø har vært blant de ivrigste til å støtte denne tvangs- og mistillitslinja. Da kommunen sendte høringssvar høsten 2014, vedtok byrådspartiene at aktivitetsplikten skulle innføres i Tromsø kommune, uten noen form for saksutredning!

Når vi nå har fått den, viser det seg at NAV Tromsø i svært liten grad har gitt tilbud for å hjelpe sosialhjelpsmottakere i arbeid og aktivitet, at de ikke har fått oppfølging fra NAV ut over vedtak. Tromsø er faktisk blant de dårligste, sammenlignet med andre kommuner når det gjelder å bruke de positive tiltakene som finnes for å hjelpe sosialhjelpsmottakere ut i arbeid, for eksempel NAVs kvalifiseringsprogram.

Løsningen på Tromsø kommunes manglende tilbud er nå å omfavne FrPs prinsipp om tvang, fremfor å begynne med å gi god og individuelt tilpasset oppfølging.

Vedtaket som kommunestyret nå har gjort bidrar til stigmatisering av sosialhjelpsmottakere. Det kan gjøre livssituasjonen vanskeligere for mennesker som allerede er i en utsatt posisjon.

Fellesorganisasjonen, den sosialfaglige fagforeninga, advarer sterkt mot å innføre arbeidsplikt, på faglig grunnlag. Barneombudet er imot endringa fordi de ser at barn som allerede er i en sårbar situasjon vil bli rammet negativt. Brukerorganisasjoner mener regjeringa legger stein til byrden for mennesker i en utsatt posisjon ved å innføre arbeidsplikt, og etterspør i stedet rett til meningsfull aktivitet.

NAV har innenfor dagens lovverk mulighet til å stille vilkår der det er faglig hensiktsmessig. Å snu logikken til at alle som mottar sosialhjelp skal stilles vilkår til, er å begynne i feil ende. At byrådspartiene gikk inn for vedtaket var ikke overraskende, men at Arbeiderpartiet gjorde det var både overraskende og svært skuffende.

Rapporten som ble lagt fram for kommunestyret i mai viser at NAV har et stort ubrukt potensial av positive tiltak å prøve ut, som tett oppfølging, gode og målretta tilbud om arbeid og aktivitet, samt brukermedvirkning.

Vi i Rødt mener det er Byrådet som burde vært pålagt aktivitetsplikt til å tilby god faglig oppfølging av sosialhjelpsmottakere, fremfor å bidra til stigmatisering og legge stein til byrden for en allerede utsatt gruppe.