Daglig leder i Olav Aakre AS, Knut Olav Olsen, viser til salgstall for årets to første måneder som ga et mersalg på 18.000 kilo — til totalt 219 tonn. Det er langt over snittet for resten av bananmodneriene i landet.

2.000 kasser

– Vi har en kapasitet på 2.400 kasser (18 kilo i hver) i uken. I dag ligger produksjonen på knappe to tusen — inkludert det vi modner for Rema-kjeden.

Olsen tror årsaken til den store etterspørselen ligger i at det har vært et fokus på banan den siste tiden.

– Vi snakker om en sunn, ernæringsrik og lettvint frukt. Spesielt nytes den under og etter trening og konkurranser. På grunn av de naturlige sukkerartene som er i banan, får du og jeg en umiddelbar, varig og betydelig økning av energien, sier Olsen.

LES OGSÅ : Vil betale skolefrukt med politiker-penger

Treningsbølge

– Det er heller ikke usannsynlig at eksplosjonen i bananforbruket også skyldes at vi trener mer. Og med tanke på at to bananer gir nok energi til å kunne gjennomføre en anstrengende 90-minutters økt, gir det alene et betydelig forbruk.

Dessuten inngår frukten i mange mellommåltid — både på jobb, skole og ellers. Vi snakker om et 100 prosent naturlig produkt som i normal størrelse gir under 100 kalorier.

Godt for mye

Olsen presiserer også at banen inneholder fiber som er godt for kolesterolet, kalsium som normaliserer blodtrykket, B6 som påvirker hjertet på en god måte og fiberstoff som bedrer fordøyelsen.

– Derfor er det ikke rart at banan er nummer 1-frukten til de fleste av verdens idrettsutøvere.

En rask kikk på nett avdekker også mange kjerringråd hvor banan inngår:

Blant annet mener mange at å gni innsiden av bananskallet på myggstikk, gir en lindrende effekt og at det reduserer hevelse og kløe.

ØKT BANANSALG: Knut Olav Olsen og Svein Rune Hindenes (til høyre) har solgt 18 tonn mer bananer i år enn samme tid i fjor. Foto: John Strandmo
frukt banan epler kosthold Foto: Folkebladet