De siste eskene med julepynt er pakket bort og et nyttår står klart å vente. Mange nye drømmer og målsettinger har sett dagens lys. Det å sette seg et mål er med på å vise deg hvilken retning du skal ta. Når du vet hvor du skal, blir stegene på veien lettere å ta. Trenings og helserelaterte målsettinger er det mange som har satt seg. Min mening er at utfordringen nødvendigvis ikke er å sette seg et mål, men å gjennomføre planen! Hvilke handlinger skal til for at du skal nå dine mål i 2016?

Jeg skal!

For å virkelig ta en forpliktelse til mine egne treningsmål for 2016 har jeg allerede meldt meg på to av mine tre utfordringer. Den ene er å løpe 10 kilometer i mørketidsløpet og den andre er løpe halvmaraton i Oslo i september. Kjenn på kraften i de to ordene: Jeg skal! Ikke noe jeg burde, skulle ønske, men ett bestemt «jeg skal»! Har du bestemt deg, så skriv det ned eller meld deg på din utfordring! Min anbefaling er at ett mål skal være realistisk, målbart, utfordrende og oppnåelig. Det er lett å bli frustrert og gi opp dersom målene er for ambisiøse. Hvis du ikke har trent på en stund kan det kortsiktige målet være å gå 30 min et par ganger i uka. Neste steg kan være å gå og løpe litt annenhver dag. Et langsiktig og utfordrende mål kan være å delta på et mosjonsløp. Trenger du hjelp for å nå målet ditt, søk hjelp hos kvalifiserte fagpersoner som kan bidra.

Utfør!

Å ville gjøre endringer krever mer enn bare et ønske, det krever også hardt arbeid. Inspirasjon kan vi hente fra ulikt hold, og det viktigste er at du eier ditt mål og har en forpliktelse til det. Det kommer til å kreve av deg, og det kommer til å bli utfordringer underveis, men når du er forberedt på at dette er en del av reisen er det også lettere å vite hvordan du skal håndterer det. Min erfaring er at de som virkelig har villet ta grep og lagt ned en stor egen innsats i form av målrettede tiltak for å fremme egen helse enten det er i form av å endre aktivitetsmønster, trening eller livsstilsendringer så gir det resultater.

Det handler om bevisstgjøring, det handler om på å ta gode valg, og om vilje til å gjennomføre de.

Vær forberedt!

Planlegging av aktivitet er etter min mening en viktig faktor i hverdagen. Det å legge til rette for slik at du får til å gjennomføre det du ønsker. Skal du trene før jobb eller rett etter, så sett treningsbagen klar kvelden før – slik at det ikke må gjøres på en travel morgenkvist. Vær målbevisst og lag treningsavtaler med deg selv eller en god venn. Er det lenge siden du har vært i aktivitet så start pent, det er lett å bli overivrig og starte for tøft med for store ambisjoner og nyttårsforsetter. Det kan resultere i at januar ble den måneden der alt skulle skje, og ble den måneden du ga opp fordi ambisjonene og forventningene ikke var realistiske i forhold til ditt utgangspunkt.

Hardt arbeid og handlekraft!

Når du er ferdig med hver treningsøkt eller aktivitetsøkt, sett av noen minutter og tenk på hva du nettopp har utført og kjenn på følelsen du får i kroppen din. Dette kan hjelpe deg med å nå målene dine og minner deg på at du gjør fremgang. Å reflektere over følelsen etter trening opplever jeg som det lille ekstra. Hva og hvordan jeg føler, forteller meg hvordan økten var; for lett, for hardt, for kort for lenge eller hva som var morsomt.

Å gjøre endringer av vaner og livsstil tar tid, krever hardt arbeid og alt er ikke alltid like lett, men jeg lover deg at det vil være verd innsatsen, men da krever det at du setter ord til handling. Det første steget er å si jeg skal og det neste steget er å utføre! Så kom igjen da: Gjør det, bare gjør det!