En ny undersøkelse utført av Norstat viser at hver fjerde gutt i aldersgruppen 16 til 18 år sluker proteintilskudd i form av pulver og shakes, og målet er å bygge muskler. På den andre siden finner vi jenter som har kastet seg på trenden til realitystjerner som Kim Kardashian med «waist-training», som handler om å snøre på seg et korsett for å skape en smalere midje. Er vi blitt så opptatt av det ytre at vi er villig til å ofre helsa vår?

Pulver på matfatet?

Vi trenger proteiner. Dagsbehovet for protein for en voksen bør være 0,8 gram per kilo kroppsvekt. Proteiner er mettende, bidrar til økt muskelmasse, og mer muskler gir høyere hvileforbrenning. En større undersøkelse av proteintilskuddsbruk i aldersgruppen 16 til 18 år viste at 15 prosent av guttene og 9 prosent av jentene bruker det daglig. Ifølge anbefalinger fra helsemyndigheter, Olympiatoppen og Forbrukerrådet er slike tilskudd helt unødvendig.

Et normalt og balansert kosthold gir deg mer enn nok av de proteinene du trenger. Får du i deg for mye proteiner, er det en risiko for at det er direkte usunt og at overskuddsproteinet lagrer seg som fett. Erstatter man vanlig mat med pulver, er det også en risiko for feilernæring og mangel på tilførsel av vitaminer og mineraler. Et annet moment å tenke på er at det er useriøse aktører på nett som selger proteinpulver, så en enkel regel er at jo mer det loves av muskelvekst, desto mer skeptisk bør du være.

Det enkleste er oftest det beste!

Jeg synes at det er svært betenkelig at en så stor andel unge lar seg forføre av lettvinte løsninger. Noe av argumentasjonen som har kommet fram fra ungdommene er at vanlig mat er dyrt og at shaker og pulver er billigere og mer lettvint. Det som er interessant er at det skal svært lite til for å dekke en 16-årings behov av proteiner for en dag. Det skal ikke mer til enn to skiver brød med hvitost og et glass melk til frokost og en kyllingfilet, en halv broccoli og litt ris til middag. Legger du til lunsj, mellommåltider og litt kveldsmat med proteinrike matvarer som cottage cheese, egg, linser, bønner og havregrynsgrøt, har du mer enn nok tilgang på protein og sunt protein.

Jakten på det perfekte!

Hvis noe høres for godt ut til å være sant, er det gjerne det. Den nye trenden som flere kjendiser har kastet seg på, er såkalt «waist training», noe som rett og slett går ut på å snøre på seg et korsett stramt rundt livet og nedre del av brystkassen i timevis av gangen, i håp om å skape en smalere midje og den såkalte timeglassfiguren. Som fysioterapeut vil jeg påpeke at det rett og slett kan være farlig å bruke slike korsett over tid. Det medfører at indre organer klemmes sammen, kjernemuskulaturen svekkes, og du risikerer å få pusteproblemer. Brystkassen og lunger får ikke nok plass å utvide seg, og du får ikke godt nok oksygenopptak.

Ingen quickfix-løsninger

Jeg mener at det ikke finnes noen enkel løsning for å skape resultater, verken når det gjelder å bygge muskulatur eller å endre kroppsfasong. Det eneste som fungerer er hardt arbeid, sunt kosthold og målrettet arbeid over tid. Min anbefaling er at du er tro mot dine mål og det arbeidet du legger ned for å nå dem. Vær aktiv og tren for å få en god helse og fysikk, og ikke med tanke på kroppsform. Trening og fysisk aktivitet skal bidra til å gi overskudd og ikke være selvpining, og maten skal kunne ligge på et fat og ikke riste i en plastboks!