Gipset fra lysken til ankel etter et ublidt møte med asfalten, sitter jeg her og lager en slagplan for de siste to ukene før jeg skal ha eksamen. Hvordan kan man lage en god struktur på tiden fram mot eksamen og behold overskuddet?

Godt for kroppen er godt for toppen!

Fungerer kroppen, så fungerer hodet, og den beste medisin for å skape overskudd er en dose med fysisk aktivitet. Erfaringsmessig ser jeg at flere dropper treningen når det nærmer seg eksamen av mange grunner, blant annet på grunn av tidsklemma, stress og eksamensnerver. For å få bearbeidet all kunnskap og informasjon som tilføres, har hjernen behov for en pause.

Min anbefaling er at du prioriterer pauser, men gjør også en god treningsøkt til en av pausene dine.

La pensumlitteraturen vike plass for litt svette, puls og fokus på deg selv. Det handler om å være til stede, både når du skal lese og når du skal trene. For å få utnyttet dagen best mulig kan det være lurt å trene før du starter på lesedagen eller skal møte kollokviegruppen.

Dagene blir ofte lange, og da kan det være krevende å ta løs på en treningsøkt på kvelden. For egen del må jeg være i det kreative hjørnet; å se muligheter til å være aktiv selv med et gipset ben. Resten av kroppen fungerer, og pauser med aktivitet gir meg et mentalt løft og overskudd i lesingen.

Sov deg smartere!

Søvn er viktig og er den beste restitusjonen du kan gi kroppen din. En god natts søvn på seks til åtte timer bør du unne deg hver natt. I tillegg er en liten høneblund å anbefale. Studier ved Saarland-universitetet i Tyskland har konkludert med at en powernap på 45–60 minutter på dagtid kan femdoble din evne til å huske nylig tilegnet kunnskap. Hvem sa at man ikke kan sove seg smartere..?

Mine tips for en god eksamenstid!

Min plan handler om fokus, samhandling, søvn og tid til fysisk aktivitet. Her er mine fem tips for en god eksamenstid.

 1. Bruk kollokviegruppe

En god inngang er at når du kan forklare en teori til andre, sitter kunnskapen bedre. Og gruppen er en god arena for fagdiskusjoner og kunnskapsoverføring, mye læring på kort og effektiv tid.

2. Lag deg en god kjøreplan

Få oversikt over alle fag i eksamensperioden og fordel lesedager på hvert fag. Se over læringsmålene og pensum for hvert fagområde.

3. Sett deg realistiske mål

Ha fokus på mestring, se fremover og gled deg over alt du får til, og husk ingen kan være best i alt.

4. Gjør gamle eksamensoppgaver

De gir deg god øving og du får et bedre bilde av hva du kan forvente deg på eksamen.

5. Ta pauser i lesingen

Det er viktig å ha noe å glede seg til hver dag. Leser du fra tidlig til sent på kvelden, blir du både sliten og lei. Sett av tid til en aktiv pause og en treningsøkt, kaffe med venner eller se en god film.

Lykke til eller «break a leg»!

Hilde Anita Sandvoll. Foto: Privat