Det diskuteres sommerkropper og fettprosent i stor skala, men fokuset burde heller dreie seg om å få alle til løfte rumpa opp av stolen og ta vare på den kroppen vi har fått. En internasjonal forskergruppe har sett på sammenhengen mellom inaktivitet og helse. Konklusjonen er entydig; stillesitting øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, diabetes og for tidlig død. Det å sitte stille gjennom hele arbeidsdagen forkorter livet vårt!

Les også: Slik forebygger du rygg- og nakkeplager

Klare anbefalinger!

Undersøkelser som er gjort viser at voksne nordmenn sitter 60 prosent av den tiden vi er våken og ungdommer cirka 70 prosent. Sittestilling reduserer det gode kolesterolet og reduserer stoffskiftet, og i en artikkel i British Journal of Sports medicine konkluderte forskere med at stillesitting er verre enn røyking. Det er ikke tvil om at vi må bevege oss mer og øke vårt fysiske aktivitetsnivå. Nå oppfordres også arbeidsgivere til i større grad å fremme sunn livsstil og gjøre tiltak på arbeidsplassene for å forebygge stillesitting. Minst to timer hverdag må du komme deg opp, være stående og i lett aktivitet. Har du en arbeidsdag som innebærer mye arbeid foran PC, bør du øke dette ytterligere ved å ta aktive pauser der du er oppe og går. Heve og senkbare arbeidsbord er flott, men det hjelper lite om du ikke benytter deg av mulighetene det innebærer. Jeg møter altfor mange som har slike løsninger, men som ikke benytter seg av det. Min anbefaling er å unngå eller reduser mengden av statisk arbeid og skape en så dynamisk hverdag som mulig.

Les også: I eksamensbobla

Hjelper ikke å løpe en time om du sitter på rumpa resten av dagen!

Det finnes nå forskning som viser at om du er inaktiv og sitter sammenhengende mye i løpet av arbeidsdagen, kan det ikke nødvendigvis motvirkes av en god treningsøkt på ettermiddagen. Når du blir sittende flere timer sammenhengene, er konsekvensene at det skjer så mye negativt med muskelcellene at selv en time tøff fysisk trening ikke greier å oppveie den negative effekten. Denne negative effekten oppstår allerede etter 45–50 minutter med stillesitting. Denne negative virkningen kan du motvirke med for eksempel fem minutters aktivitet hver time for og aktivisere muskulaturen. Det viser seg nemlig at selv anbefalingen om 30 minutter med fysisk aktivitet hver dag, ikke alene vil klare å veie opp for lange perioder med stillesitting. Så om du tenkte at det er ikke så farlig om jeg sitter mye, for jeg løper meg en tur på ettermiddagen for å kompensere, så gjør det dessverre ikke det.

Les også: Er sommerkroppen rett fokus? Nei.

Sprek på kontoret!

Har du et heve- og senke-bord, er det smart å bruke det aktivt. Dersom du står og jobber i kortere eller lengre perioder vil de negativene virkningene av sittingen bli opphevet. Mitt tips er å gjøre noen enkel øvelser ved kontorpulten som for eksempel; opp å stå og ut å gå, gjør utfall steg, knebøyninger, legg inn litt tå hev og ta noen tøyningsøvelser for nakke og skuldre. Bryt opp dagen din, med for eksempel å stå og prate i telefonen. Skal du møte noen, så hvorfor ikke starte møtet med en liten spasertur? Kan du i tillegg krydre hverdagen med å gå eller sykle til jobb, får du ekstra helsegevinster.

Sitt når du må og nyt det å kunne gå

Jo da, det er deilig og sette seg ned i godstolen eller å lande på sofaen etter en lang dag. Var du aktiv i løpet av arbeidsdagen, se på mulighetene til å unngå unødvendig stillesitting og gå minst 10.000 skritt om dagen. Da kan du velfortjent lande i god stolen og la beina hvile, vel vitende om at de har gjort seg fortjent til en pause og bidratt til å fremme din helse.