Å ha en jobbhverdag med mange arbeidsoppgaver og et hektisk arbeidsmiljø er nødvendigvis ikke en ulempe. Utfordringen er når travelheten tipper over til å bli stress, når presset blir større enn det en kan håndtere. Nyere forskning stadfestet at stress er skadelig for helsen vår og kan føre til alvorlige sykdommer. Hvor flinke er vi til å ta kroppens signaler på alvor?

Travelhet er positivt!

Å kjenne at det koker litt innimellom er i seg selv ikke skadelig. Det tvinger oss til å mobilisere litt ekstra og til å være handlekraftig. Hvor høyt press man tåler varierer fra person til person. Den totale helsebelastningen avhenger av den enkeltes opplevelse av mestring og hvordan den totale livssituasjonen er. Jeg er en person som jobber best under litt press, når jeg kjenner at ting nærmer seg, det være seg eksamen, eller andre oppgaver som skal ferdigstilles. Jeg liker å kjenne litt puls og positivt press, det trigger konkurranseinstinktet mitt.

Når det bikker over!

Å gå på akkord med seg selv og hele tiden ha følelsen av at man aldri blir ferdig er ingen god følelse. Kronisk stress kan føre til depresjoner og hjertesykdommer. Nå har forskere også funnet en kobling mellom stress og kreft, først og fremst fordi stress svekker immunforsvaret og gjør oss mer mottakelig for sykdommer. Når vi blir stresset øker kroppen utskillelse av stresshormoner. Noe som setter kroppen vår inn i et kampmodus kalt ”fight or flight”. Dette er en akutt beredskap som i kritiske situasjoner kan være livreddende for oss mennesker, men dersom vi har slike stressreaksjoner daglig fører det til helseskader. Over tid kan vi ikke ha det slik, vi blir rett og slett syke av det. Dagens teknologi er med på å fyre opp under stress, gjennom vår økte tilgjengelighet. Det ligger nesten en forventning i at det skal svares på e-post, sms eller telefon med umiddelbar respons, i alle fall når e-post er knyttet opp til telefonen og du kan sjekke den fortløpende. Men haster alt?

Forebygge stress på jobb!

For å redusere det skadelige stresset er det viktig å ha en bevissthet rundt dette på jobb. Noe som jeg mener er svært viktig er å sørge for at man avklarer forventninger og krav både fra lederens side og arbeidstakerens side. Gjennom å klargjøre oppgaver og rollefordeling legger man gode rammer. En annen viktig faktor er at man har fornuftige tidsrammer og forholde seg til og at det er ressurser nok til og utføre oppgavene.

Hva kan du selv gjøre?

Døgnet har 24 timer, å ha det litt travelt er bra, men du kan ikke gå på akkord med egen helse. Noe av det viktigste vi selv kan gjøre er å ta ansvar for egen helse. Første bud er å lære seg å si nei! Sette grenser for seg selv og være tydelig. Det andre og viktigste du bør gjøre er å sette fysisk aktivitet på dagsorden. Det viser seg i mange sammenhenger at personer som er i god fysisk form raskere henter seg igjen etter stressende situasjoner. Prioriter og planlegg hverdagen slik at du har tid til fysisk aktivitet, minst 30 minutter hver dag. Det er et av de mest helsefremmende tiltak du selv kan gjøre. Da har du igjen 23,5 timer igjen å bruke til hva du vil!

Hilde Anita Sandvoll. Foto: Privat