STRAUMSBUKTA: Den kjente ølfestivalen i den tyske byen München i Bayern arrangeres over 16 dager hvert år og er i dag verdens største folkefest. Men i Tromsø trenger du ikke dra lenger enn til Straumsbukta for å finne ekte oktoberfest-stemning.

Nordnorsk galskap

Oktoberfesten på «Pøbben med Ø» har blitt en tradisjon, og for 8. året på rad forenes musikk- og festtradisjonen fra de tyske Alper med ekte nordnorsk galskap førstkommende lørdag.

– Det har vært ekte oktoberfest-stemning helt fra den spede begynnelse. Folk tar på seg lederhosen og kjoler og de som ikke har originalt antrekk lager til noe som ligner. Vi har kåring av beste antrekk, jodlemesterskap, spesiallagde oktoberfestpølser og skikkelig tyrolermusikk fra korpset, sier Per Olsen som eier Pøbben med Ø.

Han forteller at han hvert år reiser til Tyskland sammen med venner og bekjente for å se hvordan oktoberfesten feires der.

– Da ser vi at vi kan lage like god oktoberfest her. I år var vi 18 personer som reiste ned og da kjøper vi med oss forskjellige ting fra festen der som vi tar med oss nordover.

Lik originalen

Alt skal være gjennomført og ingenting er overlatt til tilfeldighetene når Rystraumen Blæseensemble og Pøbben med Ø inviterer til oktoberfest i Straumsbukta.

– Egentlig tror jeg det vi gjør er litt utenom det vanlige. Det er tross alt 8. gangen vi arrangerer dette. Vi er en bitte liten pub ute på landsbygda og arrangøren er et lite korps. Ut ifra de forutsetningene som vi har, tror jeg at vi har klart å lage til en oktoberfest så lik originalen som mulig.

Kommer langveis fra

Olsen forteller at oktoberfestene ellers i verden er arrangert av store arrangører som byer, kommuner eller andre profesjonelle aktører.

– Det er tivoli, store telt og haller med plass til tusenvis av mennesker. Vi er ei lita bygd med én pub. Jeg tror vi trygt kan si at vi har verdens minste oktoberfest, men nærmere Tyskland enn dette kommer du ikke denne kvelden her i Tromsø, sier han.

– E lite sted som Straumsbukta har sine begrensninger og av og til trenger vi en god unnskyldning for å lage en artig fest. Folk kommer langveis fra og i år kommer det blant annet folk fra Island for å feire sammen med oss. Vi håper å samle et par hundre mennesker og håper flest mulig kan komme på festen, sier Olsen.

KÅRING: Per Olsen overrekker premien i kåringen av beste jodler under fjorårets oktoberfest i Straumsbukta. Foto: privat
Foto: privat
Foto: privat