Bodøværingen er nyansatt på Kystens Mathus og til helgen reiser han til Oslo for å delta i den norske delfinalen i ”Global Sushi Challenge”, en verdensomspennende konkurranse med mål om å kåre verdens beste sushikokk.

– Det blir utrolig spennende. Jeg har jobbet med sushi i 6–7 år, men jeg har aldri deltatt i en slik konkurranse før. Det blir veldig lærerikt, og selvfølgelig har jeg forhåpninger om å vinne, sier Rune Irgens, som har jobbet på den asiatiske restauranten Ohma i Bodø de siste to årene.

Hard konkurranse

Førstkommende lørdag skal 12 håndplukkede sushikokker fra hele landet kjempe om å få representere Norge i verdensfinalen, som går av stabelen i Japan i november der deltakere fra 14 land er representert. Global Sushi Challenge er en konkurranse i regi av World Sushi Skills Institute og Norges sjømatråd, og er å regne som VM i sushi. Rune Irgens er den eneste av de nasjonale finalistene nordfra, og er spent på nivået.

– Det blir en tøff konkurranse, mange av deltakerne der har spesialisert seg i sushi over mange år. Jeg vet ikke hva juryen vil vektlegge, men jeg har i alle fall komponert en meny som fremhever rene smaker, sier Irgens.

Arktisk vri

De 12 sushikokkene skal alle lage en tallerken med åtte ulike sushikombinasjoner med norsk laks som hovedråvare. Sausene og de øvrige ingrediensene står de fritt til å velge selv. Rune Irgens har allerede satt sammen sin meny, men bruker nå de siste dagene på å smake seg fram til ulike kombinasjoner.

– Jeg vurderer å bruke litt kveite og rogn fra Arktis som et supplement. Konkurransen går ut på å lage tradisjonell sushi og det gir noen begrensninger på kreativiteten, men noe har jeg jo på lur. Min taktikk er å fokusere på rene smaker, sier han.

Oppfordret av sjefen

Kulinarisk leder Espen Ramnestedt ved Kystens Mathus oppfordret sin nyansatte kokk om å søke seg til konkurransen. Han er glad for at Irgens er en av de nasjonale finalistene. Til tross for at sushi ikke står på menyen på Kystens Mathus, er det en verdifull erfaring å få med seg.

– Det er veldig bra at våre kokker får utfordre seg i nasjonale konkurranser. De blir kjent i miljøet, de lærer utrolig mye som de tar med tilbake og de får et innblikk i hva som finnes der ute. Jeg ble veldig stolt og glad da han takket ja til å delta, sier Ramnestedt.