Guri Johnson, som har vært på Hålogaland Teater siden 1988, leverer en av sine aller beste prestasjoner fra scenen i stykket «Et år med magiske tanka».

Stykket, som er basert på amerikanske Joan Didions bok «The Year of Magical Thinking» fra 2005, er sterkt, sårt og til tider opplysende om hvordan man takler brå bortgang.

Helt alene

Stykket handler om Joan Didion som mister sin mann etter 40 års ekteskap, samtidig som datteren ligger i koma. Joan blir plutselig alene og må takle situasjonen og tankene hun sitter igjen med.

«Dere tror kanskje jeg er gal», spør Johnson publikum. Og det er det som er undertonen til karakteren hun spiller. Johnsons velkjente humørskifte på scenen får henne til å glitre, samtidig som det er blottet for humor og lyspunkter.

Hun gir oss et bilde på hvordan man takler det å plutselig sitte alene igjen i en leilighet, der blodpølen fra ektemannen og sprøytene fra legen ligger igjen på gulvet.

Det er et modig valg å sette noen mutters alene på en scene med få rekvisitter å spille på. Johnson støttes opp av noen få voice overs i personer hun går forbi eller hører i det fjerne. Men det trenger man egentlig ikke. Hun forklarer hvordan tankene svirrer, hvordan man planlegger neste trekk og hvordan man kanskje kan få noen tilbake, om man gjør ting systematisk og rett.

Magisk tenkning

Johnson referer til antropologien hvor enkelte stammer ofret jomfruer for å få mer regnvær. Hun forteller om hvordan hun tenker at om hun beholder skoene til ektemannen, så kanskje han kommer tilbake etter dem.

Dette er nok en litt for alvorlig og vanskelig forestilling til at det blir noen kassasuksess for Hålogaland Teater, men om man er stor tilhenger av lyriske monologer, og ikke minst strålende skuespill, så bør man ta turen til teaterets «Prøvesal», som rommer drøyt 50 sitteplasser.

Jeg har fulgt Guri Johnson i en årrekke på teateret fra tilskuerplass. Dette er ikke hennes aller beste rolle, men mer et bevis på at hun er en av landsdelens fremste skuespillere.

GLITRENDE: Guri Johnson glitrer i rollen som Joan Didion. Foto: HT