– Vi gir oss ikke og skal søke igjen på onsdag. Skal vi få gjort innspillingen i 2016 er vi avhengige av tilskudd nå. Hvis ikke må vi utsette det ett år, sier Aage Aaberge om filmen som blant annet skal spilles inn i Tromsø.

Etter å ha fått avslag på søknaden om pengestøtte både i september og november, satser nå filmprodusenten på å få støtte i årets siste søknadsrunde.

Utsettes

Fristen for å få forhåndstilskudd etter markedsvurdering til produksjon av kinofilm går ut onsdag denne uken.

– Vi håper på svar i midten av januar. Men ryktene sier at det kan drøye til begynnelsen av februar, sier Aaberge, som blant annet har produsert storfilmen Kon-Tiki.

Selv med et positivt svar på søknaden ser det ut til at den opprinnelige planen om å starte opptakene i mars 2016 går i vasken.

– Vi må legge om planen vår, og jeg vet ikke helt hvordan vi skal gjøre det ennå. Hvis vi får støtte tror jeg uansett ikke at vi kan starte innspillingen før i april, sier filmprodusenten.

60 dager opptak

Det var i april i år at den kjente regissøren Harald Zwart, sammen med produsentene Aage Aaberge og Espen Horn, annonserte planene om å spille inn deres neste store filmprosjekt i Troms og Tromsø.

Filmen skal fortelle historien om krigshelten Jan Baalsrud og hans flukt fra tyskerne under andre verdenskrig, og planen var å starte innspillingen i mars neste år. Rundt 60 dager med opptak skulle da finne sted ved kysten og i området rundt Tromsø og innlandet.

– Planen er at vi skal spille inn i 2016, men jeg er redd vi må skyve innspillingen til april. Og da vet jeg ikke hvor mye vi rekker fordi vi trenger snø til flere av opptakene, sier filmprodusenten.

Siste mulighet

Det originale tidsforløpet for Baalsruds flukt fra tyskerne er ifølge Aaberge fra slutten av mars til juni.

– Vi kan begynne med våropptakene og skyve resten til senere. Da begynner vi med slutten, og går deretter tilbake til starten hvis vi gjør opptak i oktober og november, forklarer filmprodusenten.

Søknaden som sendes onsdag er siste mulighet for å pengestøtte hos filminstituttet i år. Dersom støtten uteblir må filmprosjektet utsettes ett år.

– Da er planen å gå i gang med opptakene i mars 2017.

Mangler 17 millioner

Filmen har et budsjett på rundt 65 millioner kroner. Filmteamet håper å få de siste 17 millionene gjennom Norsk filminstitutt.

– Vi har finansiert resten, nå er det bare filminstituttet som mangler. Jeg forstår ikke at de ikke ser verdien av prosjektet. Vi har et kjempesolid manus og en stor internasjonal regissør. Det er veldig få som forstår hvorfor vi ikke har fått støtte.

Aaberge har imidlertid tro på at søknaden skal bli godkjent denne gangen.

– Jeg forstår ikke at vi ikke har fått støtte allerede. Vi har en bunnsolid søknad, påpeker han.