Når et barns tro på julenissen begynner å svikte må man sette alle midler til for å finne sannheten.

For hva kan man gjøre når bestevenninna di i sorg har mistet troen, og alle de andre barna går sammen for å erte deg for noe som ikke finnes?

Man spør lokalavisa. For som alle vet – alt som står i avisa er sant.

NRK-tradisjon?

Forestillingen er lagt til New York for mer enn 100 år siden. Scenografien og kostymene skaper et idyllisk, gammelt bilde av byen.

Noe som kanskje er grunnen til at jeg får følelsen av å ha stått ekstra tidlig opp på julaften og ser på en god gammel klassiker på NRK.

Klump i halsen

Svaret Virginia til slutt får fra lokalavisjournalist Francis P. Church i New York Sun, endrer hele byen.

Barnegleden i denne scenen gjorde at jeg kjente klumpen i halsen og måtte holde tilbake tårene. Det vil i alle fall jeg kalle overbevisende skuespill.

For barna er gode. Timing, koreografi og replikker sitter som et skudd nesten hver eneste gang.

Noe som trekker litt ned var at det tidvis var vanskelig å høre alle replikkene, og ordene i sangene. Det var som om noe forstyrret lyden innimellom.

Morsomt

At jeg var den som lo mest av avis-scenene er nok ikke så rart. En stakkars journalist med skjelvende knær som var livredd for å ikke rekke deadline, hvor har jeg kjent den følelsen før?

Det som for meg er et kvalitetsstempel på godt barneteater, er om barn og voksne ler på forskjellige steder. Nå byr «Virginia og julenissen» mest på humor tilpasset barn, men det var friske innslag hvor vi bare hørte voksenlatteren.

Imponerende

På rollelista er det 28 barn. Likevel er det dynamisk og presist. Jeg greier ikke å la være å bli imponert over hvor fokuserte og dyktige de er. For eksempel over feen, spilt av Hanna Karlberg, som sitter helt urørlig med hånda i været gjennom ganske lange scener.

Også kan jeg ta fram Tôve Funderud Skogvang (Emma), som er et flott eksempel på at man ikke må ha gått mange år på skole for å være en god skuespiller.

Dette kombinert med vakker musikk av Lars Bremnes gjør forestillingen til en sann julevinner.