– Det er kulturminister Thorhild Widvey som har gitt oss klar beskjed om at hun ikke kommer til å støtte dagens fondsstruktur innenfor film. Derfor må vi samle oss, sier fylkesråd for helse, kultur og næring, Willy Ørnebakk.

I dag finnes det seks regionale filmfond i tillegg til Norsk filminstitutt som får direkte støtte fra staten for å finansiere filmproduksjon.

Færre filmfond

I fremtiden skal det være maks tre, men helst to regionale fond – og det er i den forbindelse Nordland, Troms og Finnmark nå er blitt enige om å slå seg sammen til en felles enhet.

– Riset bak speilet har vært at Widvey kutter støtte til dagens aktører – gulroten har vært at bevilgningene totalt sett vil øke, sier Ørnebakk.

I Nord-Norge har FilmCamp Nord vært den eneste mottakeren av statlig filmstøtte. I tillegg har Film Fra Nord i Bodø fått regional støtte fra Nordland og Finnmark fylkeskommuner – men dit er det ikke gått statlige såkalte «matching-kroner».

Mer penger til Nord-Norge

– Det at vi når slår sammen finansieringsordningene for film i de tre nordligste fylkene gjør at vi svarer til kravene om en mer «konsolidert struktur» fra kulturministeren, sier fylkesråden.

Han sier at de tre fylkenes felles fond vil få mer penger enn det som kommer nordover i dag fra staten.

– I dag har vi cirka 1,6 millioner statlige kroner til fordeling her oppe. I fremtiden vil vi få mellom fire og fem millioner kroner til satsinger – altså nesten en tredobling, sier han.

Det har ikke vært lett å få til enighet rundt en felles finansieringsordning. Dog har et styringsutvalg greid å komme fram til et enstemmig forslag til hvordan et slikt fond skal kunne organiseres.

Delt mellom Bodø og Tromsø

– Vi lar fondet få forretningsadresse i Bodø, men vi lar den filmfaglige delen bli plassert i Tromsø ettersom det er der det største filmfaglige miljøet holder til, sier Ørnebakk.

Han tror ikke at virksomheten vil sprike i forskjellige retninger som følge av to «bein».

- Å ha en deling mellom Tromsø og Bodø har vært den eneste måten å oppnå nordnorsk enighet på. Da må vi leve med det, sier Ørnebakk.

Etableringen av filmfondet har vært behandlet i næring-, kultur- og helsekomiteen, og der har det vært enstemmighet rundt planene.

– Filmfondsetableringen vil bli bestemt i fylkestinget torsdag, og det er foreløpig politisk enighet om det i fylket, sier Ørnebakk.

KULTURFYLKESRÅD: Willy Ørnebakk.
Foto: Charlotte Vatne