VG: – Om alt går etter planen, håper vi å kunne gå i opptak om et år og ha premiere i løpet av 2017, sier André Øvredal til VG.

Øvredal ble engasjert som regissør for prosjektet i høst. Men det har vært jobbet med i flere år, først og fremst gjennom manusforfatter Christopher Grøndahls arbeid. Nordisk Film er produsent for et stort prosjekt som rimeligvis i alle fall vil ha et budsjett på rundt 50 millioner kroner. Det jobbes nå med finansiering og søknad om utviklingsstøtte ligger inne hos Norsk Filminstitutt.

– Hvorfor en film om Roald Amundsen, Øvredal?

– Fordi det foreligger et meget godt manus om en ekstremt interessant mann, som sto for den kanskje aller største bragden noen nordmann har gjort innenfor denne type virksomhet. Amundsen har vært omtalt og behandlet i diverse TV-sammenhenger; nå er det på tide å lage den første norske filmen om ham.

– Fra å være en plettfri norsk helt, har bildet av Roald Amundsen blitt adskillig mer nyeanser de siste årene?

– Om det ikke har gjort det lettere, har det i alle fall gjort det mer interessant å nærme seg ham i med en film. Som personlighet var han definitivt ikke endimensjonal; han hadde helt klart også sine meget kontroversielle sider. Desto mer spennende blir det å portrettere ham.

Filmen har arbeidstittel «Sydpolen». Rollebesetningen er blant de tingene det jobbes hardt med akkurat nå, uten at det er helt fastlagt hvem som skal spille Amundsen og personene omkring ham. Men det blir definitivt en norsk film med en norsk hovedrolle.

André Øvredal er bosatt i Oslo. Men vender likevel «hjem» med Amundsen-filmen. «Trolljegeren» i 2010 åpnet dører for ham internasjonalt. Og for tiden legger han siste hånd på grøsserverket «The Autopsy of Jane Doe» (Obduksjonen av J.D.) med Emile Hirsch, Brian Cox og Ophelia Lovibond, som hovedsakelig er spilt inn i London. Filmen får premiere i 2016.

– Du er kjent for dine filmgrøss, men melder nå overgang til biografisk drama?

– Overgangen er faktisk ikke så stor, filmatisk og teknisk ligger grøss og dramatisk spenning nær. Det er egentlig to sider av samme sak.

– Er Hollywood-sporet i livet ditt over for denne gang?

– På ingen måte; det er flere prosjekter i USA i fremdrift. Sånn jobber man jo i denne bransjen, noen ting fører frem, andre ikke. «Sydpolen» seilte opp som et konkret og artig prosjekt som tiden er inne for, og som jeg ikke kunne si nei til da jeg fikk tilbudet.

– «Store» norske menn, som Ma Manus og Thor Heyerdahl, har fått sine filmer. Skal «Sydpolen» sees i denne sammenheng?

– Det kan man godt gjøre. Det er åpenbart appetitt for norske helter, folk har lyst til å se og oppleve dem på kino. For meg som filmskaper er nettopp dette grenselandet mellom virkelighet og fiksjon meget spennende å bevege seg inn i, sier Andre Øvredal til VG.