I Nordnorsk Opera og Symfoniorkester mener man at et slikt skifte både er praktisk og at solister og dirigenter får en gave som både varer og gir mening.

– Blomster er fint, men det er ikke alltid like praktisk. Det begynte med at jeg fikk en blomsterbukett fra vår kunstneriske leder, Henning Kraggerud, fordi han skulle videre med fly neste dag, forteller kommunikasjonsansvarlig i NOSO, Aggie Peterson.

– Enten blir blomsterbuketten igjen på hotellrommet, eller så kan man gi den videre. Det er uaktuelt å frakte den videre på fly, der har nok fiolinen førsteprioritet. Etter dette diskuterte vi i administrasjonen i NOSO om vi kunne finne på en bedre løsning, og om vi samtidig kunne støtte et godt formål. Noen uker senere kom det en engasjert e-post fra Kraggerud, som foreslo Kirkens Bymisjons vakre engler. Da tenkte jeg at nå gjør vi et grep, fortsetter Peterson.

Lages av glasskår

Gjennom «Englefabrikken» i Bodø, legger Kirkens Bymisjon til rette for at mennesker som av forskjellige grunner har vært ute av arbeidslivet ei stund, kan komme seg i arbeid når de selv har overskudd og anledning. Her lager arbeiderne vakre glassengler av glasskår. Englene er ikke bare vakre pyntegjenstander, men også et symbol på at noe som er tilsynelatende ødelagt, kan bli til noe nytt og vakkert.

Laila Jensen som er arbeidsleder ved Englefabrikken i Bodø mener det er svært positivt at NOSO velger å gjøre dette. Salget av glassengler er det som genererer mest arbeid for Englefabrikken. En glassengel tilsvarer en timelønn til arbeiderne.

Den første glassengelen ble til i 1997, og var laget av knust glass fra Bodø domkirke. I Tromsø har NOSO også tradisjon for samarbeide med Kirkens Bymisjon, blant annet ved å gi konsertbilletter.

Støttes av musikerne

NOSO er en aktiv kulturorganisasjon med rundt 150 produksjoner i året. Organisasjonen gjør ukentlige produksjoner i Bodø og Tromsø. I tillegg kommer turneer og andre samarbeidsprosjekter.

– Min reaksjon på dette er at det er en utrolig god idé, forteller sopran Mariann Fjeld-Solberg som er en av solistene på årets Operagalla-turné i NOSOs regi hvor englegaven ble utdelt for første gang.

– Det ligger i alles interesse å gi til ei god sak. En hyggelig gave er mye bedre enn blomster, sier sangeren som tar med seg hjem et varig minne fra årets turné.