FOKUS: Den erfarne regissøren var selvfølgelig til stede på Margareth Olins «Mannen fra Snåsa» – som åpnet Tromsø Internasjonale Filmfestival mandag kveld. Da var det helt fullt i kinosalen.

Siden oppstarten av festivalen i 1991, har Jensen vært til stede på samtlige åpninger.

– Ikke bare har jeg vært til stede på åpningsfilmen alle år. Fire ganger har jeg selv åpnet festivalen, sier Knut Erik Jensen til iTromsø.

Vil åpne igjen

Jensen har åpnet TIFF med filmene «Stella Polaris», «Heftig og Begeistret», «På Sangens Vinger» og «Når mørket er forbi».

Nå håper han å åpne festivalen igjen om ett til to års tid med spillefilmprosjektet «Lengsel etter nåtid», en film om nedbrenningen av Finnmark.

– Jeg håper at folk i landsdelen skjønner at dette er en film som må lages og at filminstituttet bestemmer seg for å gå for prosjektet. Det er en av de viktigste fortellingene i Norge, som trenger å bli fortalt, sier Jensen.

Derfor mener også Jensen at TIFF er en ekstremt viktig arena for å møte de viktigste beslutningstakerne i Film-Norge.

– Alle som har noe å si i norsk filmbransje er nødt til å være her, enten de vil det eller ikke. TIFF er blitt en av de viktigste filmfestivalene i Norge opp gjennom årene. Hele landet kommer til Tromsø denne uka, sier Jensen.

LES OGSÅ: Regissør Margreth Olin: - Jeg har fått telefoner fra partiledere som vil ha billetter

Gjentakelse

Etter 26 år med åpningsfilmer har Jensen også bemerket seg en del likhetstrekk.

– Alle snakker om innflygingen til Tromsø, hvor fin den er. Det er det samme hvert år, humrer Jensen.

Han har også pekt på at festivalen er det som skal til for å lokke kulturministere- og sekretærer til Tromsø.

– (Thorhild) Widvey hadde vel aldri vært i Tromsø før hun ble kulturminister og kom til festivalen. Så det sier litt om hvor viktig festivalen har blitt, sier Jensen.