Det er Nordnorsk Kunstmuseum og Anchorage Museum i Alaska som har tatt initiativet til dette arrangementet. De to museumsinstitusjonene har tidligere hatt et samarbeid på utstillingssida. Blant anna ble den store utstillinga produsert av Nordnorsk Kunstmuseum og Tromsø Museum, «Sámi Stories: Art and Identity of an Arctic People», vist i Anchorage Museum.

Vil finne svar

Nå har de to museumsinstitusjonene invitert kunstnere og kuratorer fra Tromsø og Anchorage til en samtale om kunstens rolle i Arktis. – Blant spørsmålene de vil forsøke å besvare, er hvordan kunst er en ekspressiv kraft i Arktis, er Arktis et element i kunstnernes uttrykk og fokus, er det nordlige eller arktiske en identitet knytta til nasjon, eller deles forståelse for det arktiske over landegrensenegrensene, opplyser administrasjonssjef Bodil Kjelstrup ved Nordnorsk Kunstmuseum.

Politisk funksjon

Ett av flere andre spørsmål som stilles, er om kunsten i nordområdene har noen politisk funksjon i dag.

I samtalene medvirker fra Tromsø musikeren og billedkunstneren Marita Isobel Solberg og Emilia Skarnulyte, en litauisk filmskaper og billedkunstner bosatt i Tromsø.

Moderator for samtalene er Jérémie McCowan som fra 1. mars overtar som direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum.

Moderator: Påtroppende direktør ved Nordnorsk Kunstmuseum, Jérémie McGowan er moderator for kunstsamtalene som holdes på kunstmuseet 27. januar.