Det var i starten av måneden det ble kjent at sjefen for Tromsø Kunstforening, Leif Mange Tangen, ble oppsagt fra sin stilling.

Det førte til kritikk fra flere hold, blant annet fra Norsk kuratorforening som uttrykte bekymring for styrets oppsigelse av sin intendant.

Nå har tre kunstnere trukket sine utstillinger på kunstforeningen i protest.

Det melder nettstedet kunstkritikk.no.

Les mer: Sjefen for Tromsø kunstforening er sparket

Trekker seg

Ifølge nettstedet skulle kunstnerne Jan Freuchen og Lutz-Rainer Müller etter planen ha en utstilling på Tromsø Kunstforening i 2017. Men i et brev til kunstforeningens styre, skriver de at de trekker seg fra det planlagte samarbeidet på grunn av oppsigelsen av intendant Leif Magne Tangen.

– Vårt prosjekt er utviklet i nært samarbeid med Leif Magne Tangen og det ville ikke vært aktuelt å gjøre den planlagte utstillingen uten ham som intendant i kunstforeningen, sier Freuchen til Kunstkritikk, og uttrykker sin støtte til Tangen.

Les også: Skyldte Kulturrådet over en halv million kroner

Ikke tillit til styret

Han sier videre at hvis styret ikke har tillit til Tangen, så har ikke de heller tillit til styret.

Torsdag la den norske kunstneren Ane Hjort Guttu ut et åpent brev til Tromsø Kunstforening på Facebook, hvor hun skriver at avgjørelsen om å trekke seg ble tatt etter å ha lest styreleder Stein Windfeldts uttalelser om saken til Kunstkritkk.

Hun skriver at hun ikke vil ta stilling for eller mot oppsigelsen, men utdyper at ønsket om å samarbeide med kunstforeningen grunnet i Tangens faglige kompetanse og integritet.

– Etter styrelederens uttalelser har jeg ikke tillit til at institusjonens ledelse vil kunne videreføre profesjonaliteten og den gjensidige interessen som ethvert kunstnerisk samarbeid hviler på. Jeg ser meg derfor dessverre nødt til å trekke meg fra avtalen, skriver Guttu.

Les mer: Irenes kunst ble lagt på lager - nå vil hun modernisere den

Viser til pressemelding

Stein Windfeldt, styreleder i Tromsø Kunstforening, sier at de skal komme med en uttalelse i en pressemelding om saken senere i dag.

– Vårt svar ligger der. Jeg har ingen kommentarer nå, vi har en personalsak. At noe kunstnere ikke vil videreføre et samarbeid får stå for deres regning, men et tett samarbeid mellom kunstner og kurator er helt naturlig, sier Windfeldt, som ikke vil kommentere mer i påvente av pressemeldingen kunstforeninga skal sende ut.

I pressemeldingen som iTromsø nå har fått tilsendt, skriver de at de ikke vil kommentere personalsaken, men ønsker å kommentere bekymringene de har registrert for styrets kompetanse og for at personalsaken har med kunstneriske strategier å gjøre.

"Styret har hele veien vært veldig klar på at personalsaker skal og må håndteres internt og med all nødvendig konfidensialitet. Dette følger også av den lojalitetsplikten begge parter har i slike saker. Dette betyr videre at alle utenforstående som de siste to ukene har ytret seg om denne saken, har gjort det helt uten kunnskap om hva denne personalsaken faktisk dreier seg om.", skriver de.

- Ingen planer om strategiendring

"Fordi våre motiver trekkes i tvil, vil vi understreke at styret står fullt og helt bak de kunstneriske strategier som har vært lagt og som intendanten til enhver tid forholder seg til. Styret har aldri overprøvd en intendants kunstfaglige valg og vurderinger og ønsker heller ikke å gjøre det i framtida. Det finnes ingen planer om å endre Kunstforeningens profil eller strategier.", skriver de videre.

Styret skriver videre at de forstår at enkelte kunstnere har valgt å trekke seg fra samarbeidet, dersom samarbeidet baserte seg på en relasjon mellom kunstner og kurator.

"Konsekvensen av at noen trekker seg er selvsagt at vi må omprogrammere. Dette arbeidet gjøres av kunstfaglig kompetent personale, ikke av styret. At nødvendig omprogrammering oppfattes som en form for ”utbyttbarhet” registrerer vi. Et slikt syn på kunstnere deles ikke av styret og det har vi heller aldri gitt uttrykk for.", skriver de.

SPARKET: Leif Magne Tangen ble oppsagt fra sin stilling som intendant ved Tromsø kunstforening. Foto: Helge Matland