"Er du menneske nok?"

Du har kanskje lagt merke til de gule plakatene som i det siste har preget byrommet, og som stiller nettopp dette spørsmålet.

Det er scenekunstfestivalen Vårscenefest som står bak plakatene, og "Er du menneske nok?" er temaet for årets festival, som arrangeres mellom 25. og 30. april.

Mennesker som tema

- Det fristet å se på store temaer som flyktningestrømmen eller politiske motsetninger - langvarige konflikter som har blitt tydelige for oss i Tromsø også, forteller Mari Bø, presseansvarlig i festivalen.

- Men vi bestemte oss for å sette fokus på menneskene og individene i konfliktene - også i mer "vanlige" konflikter. Hva er et menneske? Er vi menneske nok? Gjør vi nok for andre? Er vi medmenneskelige nok?

Med plakatene ønsker Vårscenefest at folk skal stoppe opp og tenke litt.

- Vi har programslipp for festivalen på torsdag, men jeg kan røpe at vi blant annet har en veldig spennende forestilling om mental helse. Det er en utøver som selv har vært inne i systemet lenge og som har blitt kalt "gal". På programmet har vi altså alt fra hans superindividuelle historie, til de som tar opp begreper som feminisme og kropp, sier Bø.

Store og små konflikter

Det skal også fokuseres på flyktningeproblematikken under festivalen, men da med fokus på individene i konflikten.

- Grunnen til at vi satte opp plakatene var at vi ønsket å stille spørsmålet uten at det skulle knyttes til oss i starten. Vi ville bare kaste ut spørsmålet til folk på gata. Vi har fått litt respons. Jeg har blant annet sett at plakatene vi satt opp i smuget ved Tank Design (Lehne-småttet, red. anm.) er revet ned - kanskje noen reagerte negativt på dem?

Bø tror festivalens tema blir tatt godt imot, og at dette er tanker som alle mennesker har følt på.

- Det er et såpass stort tema at det alltids vil være ett eller annet som treffer - enten det er mental helse, frykten for å være seg selv, aller at man er i en vanskelig politisk situasjon, sier hun.