Ved hjelp av moderne teknologi skal Tromsø styrke sin kunst i det offentlige rom. Det er i alle fall det de får 400.000 kroner fra KORO (Kunst i offentlige rom) for å gjøre.

– Vi er med i et pilotprosjekt for å etablere kunst i det offentlige byrommet. Det er en stor anerkjennelse å få det prosjektet til Tromsø, sier byrådsleder Kristin Røymo, som forteller at det er seks andre kommuner i landet som er med på prosjektet.

Informasjons-app

Politikerne forteller at de tenker å bruke omtrent 100.000 kroner til utviklingen av en app, som skal informere turister om kunsten når de er i nærheten av den.

– Når du går forbi kan du for eksempel få lyd eller film opp på mobilen. Vi vil utforske hva vi kan gjøre der, sier Lisa Hoen, som er kultur- og idrettssjef i Tromsø kommune.

– Det blir et samarbeid med et spillselskap, sier Hoen.

Sponser lokale kunstnere

Resten av pengene skal brukes på unge lokale kunstnere som skal smykke ut offentlige rom.

– Appen skal utvikles for den nye kunsten som bestilles av oss. Vi ser etter unge og lokale kunstnere, for eksempel på kunstakademiet, sier Hoen.

– Informasjon om eksisterende kunst skal altså ikke være en del av appen?

– Det utelukker vi ikke. Det kan absolutt være en mulighet, sier Røymo, som forteller at de håper at alt er på plass innen januar 2017.

Hoen forteller at de ser etter seks kunstnere som vil få støtte til å smykke ut byrommet.

Vil gjøre sentrum trivelig

Prosjektet er også knyttet opp til en større satsing på utearealene i Tromsø sentrum, som skal rustes opp over en fireårsperiode.

Et kriterie for støtten er at Tromsø kommune må stille med en egenandel som er like stor som støtten på 400.000,-

– Vi skal gjøre sentrum til den triveligste plassen å være. Det er identitetsskapende og akkurat derfor dette prosjektet er så viktig, sier Ragni Løkholm Ramberg, som er byråd for byutvikling.