30. mai starter den fjerde «Verdens Beste» – barnefilmfestivalen i Tromsø. Nå er hele programmet til festivalen, som arrangeres av Tromsø Internasjonale filmfestival, sluppet.

Mellom 30. mai og 5. juni skal festivalen vise 32 filmer på 80 visninger på Verdensteatret og Aurora Kino Fokus, og aldri tidligere har festivalen hatt så mye film å by det unge publikummet på.

Fra den 30. vil det være skole- og barnehagevisninger, mens festivalen går i gang for fullt på torsdag.

– Vi har hatt en ganske stor økning i programmet i år, og jobber med å kunne gi enda mer god film til barn, sier programsjef i Verdens Beste, Sandra Indahl.

Spill-film

Åpningsfilmen på årets festival er en helt ny animasjonsfilm basert på boken «Den lille prinsen» av Antoine de Saint-Exupéry. Filmen er regissert av Mark Osborne, som også har regissert Dreamworks-filmen «Kung Fu Panda».

– Vi har et par røde tråder i årets program. Den ene er et spillprogram som henger igjen fra årets TIFF, der dette også var et tema. Vi viser filmene «Angry Birds» og «Rive-Rolf», vi har en «Game Jam» der barn kan komme og lage egne dataspill, og vi har «Let's Play», der barn kan se på mens det spilles Super mario live i en kinosetting, forteller Indahl.

I år sammenfaller barnefilmfestivalen med Internasjonal Uke i Tromsø, og det har programkomiteen tatt til etterretning.

– Vi bestemte oss derfor for en sterkere internasjonal profil, og har blant annet filmen «Idol» fra Gaza og filmen «Regnbuen» fra India.

Festivalen har også norgespremière på dokumentaren «Den Unge Zlatan»

Grøssere

– Vi ønsker at flest mulig skal ha mulighet til å gå på festivalen, og det skal være filmer på programmet for dem som akkurat er store nok til å gå på kino – og oppover, sier Indahl.

– Det er ingen øvre aldersgrense på festivalen, og en del av filmene egner seg også godt for voksne. To av filmene er filmer for voksne, men med barnetematikk og -problematikk. De er «Every Face Has a Name» og «I Am Nojoom, Age 10 and Divorced».

Lørdag skal det være grøssertema på festivalen, og her begynner programmet med «Laban Spøker» for de aller minste, «Hotell Transylvania 2» for de litt eldre, skumle kortfilmer, svenske «Jenta, Mammaen og Demonene» og sist men ikke minst klassikeren «Ghostbusters».

– Jeg føler at festivalen har satt seg, og vi er fornøyde med resultatene vi har sett tidligere år. Derfor gir vi nå et større og bredere program. I fjor hadde vi 4.500 besøkende, og tror på en økning i år. Vi har en viktig rolle og viser film som barn ellers ikke ville sett. En del av filmene tar opp tøffe og aktuelle temaer som er gode i skolesammenheng, sier Indahl.

– Det er noe med å ta barn på alvor og lage festival på deres premisser.