Stipendet, som er på 10.000 kroner, deles ut til unge kulturutøvere. Det finansieres av Norsk Tipping og tildelingene administreres av Norsk kulturskoleråd. På landsbasis er det 100 unge talenter som hvert år får dette stipendet; unge utøvere med stor utviklingslyst og talent innen kulturuttrykk som dans, musikk, skapende skriving, sirkus, teater og visuell kunst. En fagjury innen hver fagkategori velger ut vinnerne.

Snart 15 år gamle Elias Lien er til daglig elev ved Sommerlyst ungdomsskole, og ble overraska med tildelinga i en musikktime på skolen av Ulla Hansen, ansatt i Tromsø kulturskole og medlem i Norsk kulturskoleråd, sammen med Tromsø kommunes kultursjef, Lisa Hoen.

Sjekk hvem som vant drømmestipendet i fjor

Kommer vel med

– Stipendet kommer vel med. Det koster å satse så mye på musikken som jeg gjør, sier vinneren av Drømmestipendet.

– Jeg har planer om å bruke noe av det til å delta på kurs. Reiser koster mye og med jevne mellomrom trenger jeg nye strenger og nytt hår til buen. Det blir ikke vanskelig å bruke de 10.000 kronene på musikken.

Han har allerede spilt fiolin i 8–9 år, øver 3–4 timer daglig og har i ung alder allerede oppnådd noe som fiolinist.

– Jeg var så heldig å få være solist med NOSO (Nordnorsk Opera og Symfoniorkester) i en konsert for barn leda av fiolinisten Berit Cardas, kjent fra blant anna Vertavokvartetten. Der fikk jeg spille Johann Sebastian Bachs konsert for orkester og to fioliner sammen med henne, forteller Elias Lien.

Skryter av lærerne

Her i Tromsø spiller Elias Lien med fiolinisten Brynjar Schulerud Lien, konsertmester i NOSO. I tillegg reiser han annenhver helg til Oslo for å studere ved Barratt Due Musikkinstitutt som har et tilbud for musikere mellom 13 og 19 år som heter Unge Talenter og karakteriseres som et veksthus for morgendagens musikere.

– Brynjar er en fantastisk god lærer. Han er så nøye på alt og stiller strenge krav til det jeg gjør. Det må til skal jeg nå de målene jeg har. Hos Barratt Due spiller jeg også i juniororkesteret og har fått være med til Lisboa for å holde konsert der. Neste tur går til Sør-Korea, forteller stipendvinneren.

Arvelig belasta

Elias har også fått med seg noe hjemmefra. Hans far, Lars Lien, er klassisk saksofonist og underviser på Musikkonservatoriet i Tromsø.

– Det har utvilsomt ikke vært noen bakdel. Han vet hva som skal til for å bli en god musiker og har inspirert meg til å øve så mye som jeg gjør. Men jeg føler at jeg aldri har blitt pressa så mye. Jeg elsker klassisk musikk, og gleden ved å få spille og jobbe med denne musikken har drevet meg videre, forteller Elias Lien som nå får Drømmestipendet som en ekstra inspirasjon.

– Jeg håper jeg en dag kan bli solist på instrumentet mitt, men vet også at det er et trangt nåløye jeg må gjennom for å nå målet. Det er så utrolig mange unge, dyktige fiolinister ute i verden, sier Elias Lien.