Den 14. utgaven av NUFF (Nordisk ungdoms filmfestival) går av stabelen i Tromsø 17.–26. juni.

– Vi har som vanlig et stort program over 10 dager med en workshop-del over seks dager. Der skal fire grupper lage hver sin film under ledelse av profesjonelle filmskapere. I tillegg har vi selve filmfestivalprogrammet med et internasjonalt og nordisk program, sier festivaldirektør Hermann Greuel til iTromsø.

To andre grupper skal også lage musikk til de filmene under ledelse av to profesjonelle musikere. I år er det nye at alt er under samme tak på nye Tvibit i den gamle brannstasjonen, som har tredoblet arealet fra det gamle lokalet.

– Sterk posisjon

Til festivalen kommer ungdommer fra blant annet Filippinene, Mexico, USA, Kenya, Sør-Afrika, India, Grønland og hele Norden.

– Det er et sjeldent godt mangfold og en veldig stor interesse for festivalen. Det som er nytt i år er at alle som kommer hit har fått finansiert reisen selv fra organisasjoner i sine egne land. Det sier noe om den posisjonen NUFF nå har fått. Tromsø er eksotisk, men festivalen har også fått et meget godt renommé, sier Greuel stolt.

Han har vært med siden oppstarten i 2003.

– I mine øyne har det skjedd et løft av sjangeren ungdomsfilm og vi blir nå tatt på alvor. Nordnorsk filmsenter er inne og støtter NUFF. De har skjønt hvor viktig NUFF er for å skape nye filmskapere, påpeker Greuel.

Totalt vises det 19 utenlandske filmer, 26 filmer fra Norden og fire filmer fra workshopen, som presenteres i forbindelse med åpningsfilmen.

Tredje året på rad

Av andre workshoper er blant annet «Weave»-prosjektet under Ismet Bachtiars ledelse.

– Det handler om teknologi og spillbransjen og skal også resultere i filmer, men mer for internett, forklarer Bachtiar.

Sørafrikanske Dane Doddz er blant annet med der, for tredje året på rad.

Festivalen har tradisjonen tro mange ivrige unge filmskapere som har filmer på festivaler og er med å jobbe på festivalen.

Palestinske Isra Odeh skal blant annet være i Tromsø en måned for å jobbe på NUFF.

– Vi hadde 10 nordiske filmskapere i Palestina i ti dager i mai og nå kommer hun opp. Vi har med årene fått mange gode kontakter ute i verden, sier Greuel.

Fokus på flyktninger

Tema for årets NUFF er flyktningkrisen i Europa.

– Åpningsfilmen er en norsk dokumentar om en kurdisk flyktning som kom til Lesvos i Hellas og nå bor i Norge, forteller Greuel.

Et ekstraprogram på festivalen er et spesialprogram med tre filmer kalt «Refuge».

– Den ene filmen er fra Tyskland. Det er der det skjer i Europa i forbindelse med flyktningene. Filmskaperen kommer opp og skal også lede en workshop og vil diskutere med publikum etter filmen det som skjer i Tyskland, forklarer han.

Premiere

Filmen «Ambulance» får også sin premiere på festivalen.

– Tvibit har jobbet med denne filmen i to år sammen med JAB-film. Den har premiere på en festival i Sheffield 12. juni, men får sin Tromsø-premiere, sier Greuel, om filmen som er laget av Mohamed Jabaly.