Lørdag arrangerer Nordnorsk design- og arkitektursenter (NODA) sin andre bakgårdsfest, denne gangen i nordbyen. Den store bakgården bak Bangsundbrygga skal denne dagen tømmes for biler, og fylles med kunst, musikk, mat og bruktmarked.

– Vi vil vise hvilke muligheter det finnes for byens bakgårder. Området vil bli helt forvandlet, forteller Michele Renee Widerøe, som står bak NODA.

Fokus på nordbyen

Forrige sommer gjorde de det samme, da i sin egen bakgård i Grønnegata. Nå mener Widerøe det passer bra å fokusere på nordbyen.

– Det passer fint å rette oppmerksomheten hit nå, ettersom det er mye fokus på nordbyen og hva som skal skje her. Bakgård- og eiendomseierne i området har vært svært positiv til det vi vil gjøre, og flere av dem sponser arrangementet, sier hun.

Gatekunst

Allerede mandag denne uken startet arbeidet med å gjøre klar bakgården til festen. Da ankom kunstneren Peter-John de Villiers Tromsø for å lage gatekunst i bakgården. En stor ugle, malt for hånd, er nå synlig plassert på ett av byggene i gården.

– Jeg skulle ønske flere bakgårder så slik ut. Vi har altfor lite gatekunst i Tromsø, sier Widerøe.

En uglehistorie

De Villiers ble invitert av NODA for å lage et verk til festen. Det er han glad for.

– Jeg begynte med en gang å tenke på hva jeg kunne lage for å representere Tromsø, folkene her, og i tillegg kommentere dagens situasjon, sier han.

Og det er ikke tilfeldig at det ble en ugle.

– Jeg elsker fugler, og gjorde litt research. Da fant jeg en historie om en ugle som egentlig skulle til Afrika, men endte opp her i Tromsø. Det var visst en rekord for hvor langt nord de har funnet denne fuglen. Slik jeg forsto det fant de fuglen her, identifiserte den og sendte den til Afrika.

Kommenterer flyktningsituasjonen

Han forteller at verket også er en kommentar til migrasjon, flyktningsituasjonen og det internasjonale Tromsø.

– Jeg håper folk kan se på ugla og ikke bare like hvordan den ser ut, men også sette pris på mangfoldet i byen, sier De Villiers.

Gatekunst er viktig for byer, mener han. Han håper at han blir invitert tilbake for å pynte flere av byens vegger i fremtiden.

– Det skaper en fin atmosfære. Det er definitivt mer plass til gatekunst i Tromsø, og jeg har allerede gått rundt i byen og sett mange bra områder som kan egne seg til det.