Lørdag åpnet kunstutstillingen på Nordnorsk Kunstmuseum, som viser utvalgte verker av kunstneren fra 1959 fram til i dag.

Utstillingen inneholder både tegninger, malerier og installasjonskunst i form av flere jernskulpturer.

Funnet tilbake til røttene

Kunstveteranen viste i fjor sommer ei større utstilling på Festspillene i Nord-Norge, og tar nå steget videre ved å stille ut verkene sine i et museum for første gang.

77-åringen fra Bærum har alle sine familierøtter i Nord-Norge, og setter stor pris på å være tilbake i landsdelen.

– Jeg føler at jeg funnet litt tilbake til Nord-Norge. Det var under festspillene i fjor at vi begynte å planlegge en utstilling her. Jeg har stilt ut over hele Norge tidligere, men alltid på gallerier, gjennom kunstnerforbund eller på festivaler. Dette er min første utstilling i et museum, og det føles veldig bra for en 77-åring. Og så er det fantastisk at jeg kan holde den i Tromsø.

– Nå får han også større synlighet som kunstner, og det er noe vi synes han fortjener som kunstner. Det er på tide at han fikk stille ut i et museum, legger kurator ved Nordnorsk Kunstmuseum, Andrea Kragerud, til.

Gjenbruk

Hun opplyser at utstillingen som åpnet i helgen blir stående til 2. oktober.

– Det blir lang visningstid og det er vi glade for. Det som er spesielt med denne utstillingen er at den er i retrospektiv. Det er et tverrsnitt fra ulike perioder som skal vise spennet i kunsten hans.

LES OGSÅ: Stiller ut egen kunst for første gang

Videre forteller Kragerud at det som kjennetegner verkene til Varvin er abstraksjon, og han ofte har en tredimensjonal måte å lage skulpturer og tegninger på.

– Og han bruker ofte materialer han har funnet, eller gjenbruk av materialer som han allerede har brukt i tidligere installasjoner.

– Ja, det blir som en palett med farger – du bruker ikke rødt bare én gang, konstaterer kunstneren.

Eksperimentell

– En av grunnene til at vi ville ha en utstilling med Kjell er at han representerer en hel generasjon av kunstnere gjennom det at han begynte for så mange år siden, og er preget av så mange strømninger, forklarer Kragerud.

LES OGSÅ: Vil at flere bakgårder skal se slik ut

Kunstneren selv forteller at han begynte å tegne så tidlig som på 40-tallet.

– Jeg har tegnet siden da, og begynte først å sveise på 90-tallet. Før det jobbet jeg ikke tredimensjonalt, sier Varvin.

Kuratoren legger til at kunstmuseet heller aldri har hatt en utstilling med kunstverk hvor kunsten faktisk blir laget i utstillingslokalene.

Det er annerledes å ha en utstilling med en så eksperimentell kunstner. Det å male rett på en vegg krever litt mer planlegging. Men vi er glade for at vi har fått det til, utdyper Kragerud og viser til at Varvin har malt et av kunstverkene rett på veggen i det ene utstillingsrommet.

LYNX: Kunstner Kjell Varvin sammen med kurator Andrea Kragerud. Her ved installasjonen «Lynx» som blant annet består av en dekonstruert Ikea-hylle. – Når folk skal sette sammen ikea-pakker går det ofte galt. Denne er satt sammen flere ganger og har fått nytt liv, sier kunstneren. Foto: Ronald Johansen / iTromsø