SJØGATA: I boka presenterer den nylig avgått direktøren for kunstmuseet et personlig utvalg på over 50 verk fra Nordnorsk Kunstmuseums samling, fra 1600-tallet til samtida.

– Utvalget vitner om både spennvidda i samlinga og de strategiske linjer. I tillegg har jeg skrevet et innledende kapittel der jeg setter samlinga i et historisk perspektiv, og dessuten reflekterer generelt over strategier for kunstsamlinger og -institusjoner, sier Knut Ljøgodt om boka som utgis av Teknisk Industri i samarbeid med Nordnorsk Kunstmuseum.

Knut Ljøgodt var Nordnorsk Kunstmuseums direktør fra 2008 til han gikk av etter to åremålsperioder 1. mars 2016. Under hans periode som direktør har institusjonen opplevd betydelig vekst og gjort seg bemerka både regionalt, nasjonalt og internasjonalt, og Knut Ljøgodt har vist seg som en åpenbart visjonær og strategisk leder.

Personlig utvalg

– Å arbeide med samlinger er et av de største privilegier man har som kurator eller leder i et museum. Det handler først og fremst om å bygge opp samlinga gjennom ervervelser og å forvalte denne for framtida. Men det handler også om å sørge for at vi gjennom forskning får nye kunnskaper om verka, og at denne kunnskapen bringes videre gjennom utstillinger, publikasjoner og annet formidlingsarbeid.

Slik sammenfatter Knut Ljøgodt de mest sentrale elementene i sitt virke som leder for landsdelens viktigste kunstinstitusjon.

For hele Nord-Norge

Nordnorsk Kunstmuseum ble stiftet i 1985 og er dermed et av landets yngste kunstmuseer. Museet ble etablert som en institusjon med nasjonalt mandat og med overordnet ansvar for hele den nordlige landsdelen.

Som nyetablert institusjon måtte man starte fra grunnen av med å bygge opp ei egen samling. Det fantes ingen lokale samlinger man kunne bygge på, slik som det hadde vært tilfelle for de fleste andre regionale kunstmuseer her til lands. Da museet første gang kunne åpne dørene for publikum i 1988, var så godt som hele den faste samlingen deposita – det vil si langtidsutlån – fra andre institusjoner, hovedsakelig Nasjonalgalleriet og etter hvert også Museet for samtidskunst.

Betydelig vekst

Ved begynnelsen av 2016 teller imidlertid samlinga over 2.100 verk, noe som innebærer en vekst på over 600 gjenstander i Ljøgodts periode som leder.

En stor andel av det utvalget han har gjort både til denne boka, og ei utstilling med samme tittel vist på kunstmuseet i løpet av våren 2016, er også verk tilkommet i løpet av denne perioden.

Her er innkjøpte verk fra utstillinger, kunsthandlere og kunstnere. Donasjoner fra blant andre kunstsamleren Asbjørn Lunde i New York, fra kunstneren Olav Christopher Jenssens store donasjon av nærmere 100 verk i 2014 og fra kunstsamleren Viggo Hagstrøms testamentariske gave på over 300 verk i 2015–2016 utgjør også en ikke ubetydelig del av utvalget, som i boka i grove trekk er kronologisk presentert.