– Etter den avlysningen tenkte vi at det kanskje ikke var så dumt med et band som står klar om noe skulle skje, sier nåværende booking- og tidligere festivalsjef, Robert Dyrnes.

Den gang var det bandet Taliban Airways som tok over scenetiden til californiarockerne i Fu Manchu.

– Vi ser etter et bra lokalt band som kan hoppe inn for de fleste, sier Dyrnes.

Show uten vokalist

Bandene belønnes med festivalpass om de velger å være parat og til stede i Tromsø, om noe skulle skje med artistene som opprinnelig skal spille under festivalen. Om et av de lokale bandene må steppe inn, får de naturligvis honorar for dette.

FESTIVALERSTATTER: Om en artist skulle avlyse under årets Buktafestival, sitter det alltid et band klart for å fylle deres spot. Foto: Jon Terje Eiterå

– Vi har 30–40 band som skal spille hvert år. Det er klart at det alltid kan skje noe. I fjor avlyste Temples på grunn av at halve bandet sto igjen på en flyplass i England. Da vurderte vi å sette dem på scenen uten vokalist og bare la dem spille psykedelisk instrumentalmusikk, sier Dyrnes.

I stedet steppet tromsøbandet The Late Great inn med noen innleide tromsømusikere på laget. I år har Red Headed Sluts fått oppgaven å stå klare med gitarene, om et band ikke kan stille.

– De skal i tillegg spille på Hålogaland Teater etter Buktafestivalen på torsdag. Så man får sett dem selv om ingen avlyser, sier Dyrnes.

Har en erstatter til

I år har allerede deLillos meldt avbud på grunn av vokalist Lars Lillo Stenbergs helsetilstand. Heldigvis har Buktafestivalen hatt nok tid til å finne en erstatter og har ennå ikke trengt å benytte seg av årets «på gjerdet»-band.

– Senjahopen hopper inn på deLillos sin spot, men Red Headed Sluts er klare.

– De kan vel ikke kose seg med alkohol fra dørene åpner på festivaldagen?

– Om klokken passerer 19, kan de nok ta seg en øl. Det må gå greit, sier Dyrnes.