SENTRUM: I januar 2014 skrev iTromsø første gang om familien Nation fra Worthing i England som hadde leid ut huset hjemme, kjøpt seg bobil og lagt ut på en fire måneder lang nordlysjakt med sine fire barn.

Chris Nation ble nordlysfrelst i 2009 etter en tur til Island, og familien har siden besøkt Tromsø og andre nordlysdestinasjoner flere ganger.

Nordlysturisme

I februar i år kom BBC på besøk, og på mandag vises et innslag om familien på BBC1 som en del av programmet «Forces of Nature with Brian Cox», i siste episode av totalt fire av programmet.

– De fulgte oss i syv dager i Vesterålen, og det blir et innslag på rundt 5-6 minutter som vi gleder oss mye til å se, sier Chris Nation til iTromsø.

Etter returen til England etter det siste Tromsø-besøket i 2014, bestemte familien seg for å starte et eget selskap, «Aurora Addicts», som holder på med nordlysturisme i Nord-Norge fra september til april hvert år.

– Det inkluderer jakt på nordlys, hvalsafari, hundekjøring, besøk på reinsdyrfarmer og fotokurs, sier Nation.

Kjøpte hus

For to uker siden kjøpte familien et hus i Gullesfjord utenfor Sortland i Vesterålen.

– Et innslag på BBC betyr veldig mye for oss siden vi startet med turbusiness for alvor sist år. Vi arrangerte vel 10 lengre turer i Vesterålen i fjor der de fleste deltakerne var fra England, men det var også med turister fra Australia, Ecuador og Singapore, sier Nation.

Etter at de kjøpte hus, har de nå satt den gamle bobilen hjemme.

– Vi vurderte Tromsø, men nordlysturisme er allerede så stort der, og vi trives best på landet, så da bestemte vi oss heller for å kjøpe hus i Vesterålen.

Flytter til Norge

Om et par år er målet at familien skal bosette seg permanent i huset og drive utleie der også.

– Jeg reiser til Vesterålen i neste uke for å begynne å jobbe på huset. I løpet av to-tre år håper vi at vi kan leie ut der også. Men vi har en avtale med noen hytter vi leier på Sortland og hotellet der, ved behov.

Planen er å flytte permanent til Vesterålen.

– Vi har fire barn, men de er i skolepliktig alder slik at vi må vente litt, men på sikt ønsker vi å slå oss ned der, for vi elsker Nord-Norge alle sammen. Frem til da skal jeg drive businessen fra september til april og være der omtrent to uker i måneden.