Varangerfestivalen har valgt ut The band called Oh! som årets Northern Soul-kunstnere. Bandet mottok Arctic Talent-stipendet i 2014 og opplever stor suksess med sin smektende soulmusikk. Sammen med strykerne i Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, lysdesigner Tor Ditlevsen og festivalkoret vil bandet ta publikum med på en storslagen musikalsk opplevelse i Vadsøhallen.

Det er bandets vokalist og perkusjonist Frode Larsen som har skrevet bestillingsverket «Guerilla Gardening» som skal framføres på festivalen – en crossover-produksjon hvor soulpop møter strykeorkester og hvor han tematisk tar publikum med inn i den miljøpolitiske verden.

Bohemkultur

Frode Larsen forklarer at det hele begynte med en fascinasjon for bohemekulturen på 1910-tallet og hippiekulturen på 1970-tallet og fellestrekkene mellom dem, og en generell fascinasjon av mennesker som velger å leve et liv på sida av det samfunnet man er vokst opp i.

– Guerellia Gardening som fenomen var en del av 70-tallets undergrunn, og handlet om å dyrke fargerike blomster og næringsrik mat på nattetid i byrom der alt annet enn asfalt og betong mer eller mindre var forbudt. Det er noe fint og samtidig trist i det å måtte gjøre seg selv til kriminell for å bringe farger inn i en grå by. Dette syntes vi var ekstremt inspirerende, og da passet det veldig bra at vi fikk tilbud fra Varangerfestivalen om å skrive årets bestillingsverk, forklarer Frode Larsen.

Framtida

– For oss handler Guerilla Gardening om å luke ugress, om å ta vare på det gode, om å dele på den eneste jorda vi har og om å vise respekt for hver eneste spire. For uansett hvordan man ser på det så er det den som er framtida, fortsetter Larsen.

– NOSO Kammerorkesteret har tidligere gjort flere spennende crossover-samarbeid, blant anna med Anneli Drecker og Hekla Stålstrenga. Prosjektet med Oh! føyer seg inn i rekka av naturlige samarbeid på kryss av sjangre. «Guerilla Gardening» blir en av de største produksjonene bandet har gjennomført. Den belyser et dagsaktuelt tema gjennom et sjangeroverskridende musikalsk samarbeid, en audiovisuell opplevelse som tar pusten fra publikum og en konsertproduksjon vi aldri har sett maken til, sier Aggie Peterson, kommunikasjonsansvarlig i NOSO.