GRØNNEGATA: Desserten sies å være et «joint venture» mellom kokkelærlingene som har laget mat i matspalten nå i sommer. Jon Erlend har komponert «muffinsene» og laget sorbeen, Madelen har laget marengsen og Elise har laget karamellchipsene.

Resultatet kan ikke sies å svare til myten om at jo flere kokker – jo mere søl. Desserten er strøken, vakker og velsmakende – en skikkelig innertier.

Jordbær- og myntesorbé

500 g jordbærpuré

30 g mynte

1 sitron

110 g sukker

35 g glukose

25 g vann

1 plate gelatin

LES OGSÅ: Rått hvalkjøtt på tallerkenen (for abonnenter)

For å lage jordbærpuré kan du bruke både ferske og frosne jordbær. Bruker du ferske jordbær kjører du dem bare i en blender og passerer pureen gjennom en sil. Frosne jordbær må du først koke i en kjele før du kjører dem i blender og passerer dem.

Kjør pureen i en blender sammen med mynten.

Bløtlegg gelatinplata i 5 minutter i kaldt vann. Kok opp sukker, glukose og vann i en kjele og kjøl litt ned. Ha gelatinplata i sukkerlaken og sørg for at den er helt oppløst.

Bland sukkerlaken og jordbærpureen. Smak til med saften fra sitronen. Hell i en boks og legg i fryseren. For at du skal unngå iskrystaller må du røre i sorbeen hver halvtime til en er fryst.

Sukkerspinn-marengs

2 eggehviter

50 g + 125 g sukker

0,25 dl vann

0,5 dl frosne jordbær (cirka 5–6 bær)

Frysetørket jordbær (kan sløyfes)

Pisk eggehvitene stive og tilsett 50 g sukker under konstant pisking i en kjøkkenmaskin.

Kok opp 125 g sukker, vann og jordbær i en kasserolle. Ta ut jordbærene når væsken har kokt opp, og la sukkerlaken koke videre til den når en temperatur på 115–120 ˚C. Hell den varme sukkerlaken i en tynn stråle over eggehvitene under fortsatt pisking. La kjøkkenmaskinen stå å gå til marengsen er blitt kald og får en softis-aktig konsistens. Smør utover bakepapir og stek i ovn ved 100 ˚C i 1 time før du tar og lar tørke på benken

Frysetørket jordbær kan strøs over marengsen før den stekes. Dette fås kjøpt på internasjonale butikker

Madeleine

85 g sukker

2 egg

90 g smør

90 g mel

½ ts bakepulver

Ca. 15 g mynteblader

Muffins- eller silikonformer

LES OGSÅ: Gatemat fra Østen (for abonnenter)

Pisk eggedosis av eggene og sukkeret. Smelt smøret og avkjøl

Bland sammen mel og bakepulver og vend inn i eggedosisen med en slikkepott. Tilsett det avkjølte smøret litt etter litt, og tilsett til slutt hakkede mynteblader

Spray formene godt med formfett og hell i 1 cm røre i formene. Stek i 7–9 min på 180 grader. Ta ut av ovn og la hvile noen minutter. Servers mens de enda er varme

Karamellflarn

60 g smør

2 ss fløte

1 ss melk

90 g sukker

30 g hvetemel

Smelt smøret på lav varme, og tilsett melk og fløte. Bruk en visp til å røre dette til en jevn suppe. Blandingen skal ikke koke.

Ha i sukker, og la det smelte før du tilsetter hvetemelet.

Sett til avkjøling og klargjør et stekebrett med silikonmatte eller bakepapir. Stryk røren tynt ut på brettet og stek i ovn ved 180 grader til karamellen blir gyllen. Massen vil virke myk når du tar den ut, men blir sprø så snart den blir kald.