Han er omtalt som «huspianist» på Verdensteatret, som i år fyller 100 år som kino. Ben Model er nemlig det eneste faste punktet som går igjen hvert eneste år Stumfilmdager-programmet skal spikres.

– Jeg elsker å bringe stumfilm-opplevelsen til steder der den ikke vanligvis er. Å få det til i et historisk lokale som Verdensteatret er veldig spennende for meg. Folk tror det er stas for meg å spille på de største festivalene eller i de største konsertsalene, men det er noe helt eget å gjøre det i en sal som dette, sier Model.

Elsker Skandinavia

Det var etter et besøk i Haugesund og København at stumfilmpianisten forelsket seg i Skandinavia, og etter hvert begynte å se etter festivaler som viste stumfilm. Den gang var det TIFF som gjorde det, og Model tok kontakt med festivalsjef Marta Otte.

– Hun fortalte at hun planla å starte det som i dag er kjent som Stumfilmdager, og at hun gjerne ville invitere meg oppover. Tre år senere traff jeg henne i New York hvor hun fortalte at hun hadde fått penger til prosjektet.

– Han er den som reiser lengst hvert eneste år for å hjelpe oss, sier Håvard Stangnes, som er kommunikasjonssjef for TIFF.

Vanskelig å forklare

Siden da har Ben Model spilt på hver eneste Stumfilmdager. De siste årene har han også gjort skoleforestillinger for klasser i Tromsø.

– Det vanskeligste med stumfilm er å få folk til å møte opp for første gang. Det er vanskelig å forklare hvor morsomt det er siden det heter stumfilm. Folk tror det er helt stille, men det er det ikke. Det er masse lyd! Alt handler om lyd. Den eneste lyden som ikke er der er det som var på settet når det blir spilt inn, sier Stangnes.

Over hele verden

Model har vært stumfilmpianist i 35 år, og ble opplært av en pianist som spilte piano den gang det faktisk var stumfilmer på kino. I tillegg underviser han ved et universitet i New York i stumfilm.

– Jeg føler meg hjemme her under festivalen. Jeg kjenner hver gate og føler jeg må komme å hjelpe dem hver gang det er festival.

– Da er det vel bare å flytte til Tromsø?

– Vi får se hvordan presidentvalget går. Kanskje det fort blir høyaktuelt...