– Fra 2008 til 2013 var jeg en del av den siste puljen skrivende journalister som fikk reise rundt i verden for aviser og magasiner. Jeg reiste over alt, men i 2013 var det kroken på døra, på grunn av stramme budsjett og kutt i avisene. Da det plutselig var over hadde jeg opplevd masse utrolige ting, men alt jeg hadde å vise til var en bunke med ”Vi menn” og ”Alfa” artikler. Da fant jeg ut at jeg ville skrive en roman jeg hadde drømt om å skrive lenge, for å bruke erfaringene mine til noe mer, sier debutforfatteren.

Oppvokst i Tromsø

Jensen er født og oppvokst i Tromsø, nærmere bestemt Tromsdalen, og var med på å stifte TUILs supporterklubb ”Tindfotingan”. Han har blant annet jobbet i iTromsø (da Bladet Tromsø) som sommervikar og vært aktiv i revymiljøet i byen. Etter videregående skole sa han imidlertid takk og farvel til Tromsø, og flyttet til Storbritannia for å studere. Siden har han blitt boende i utlandet.

– Jeg har bodd ulike plasser i verden, og reist mye. Nå har jeg slått meg ned i Beograd, i alle fall for en god stund fremover, med min serbiske kjæreste. I tillegg til romanskrivinga, skriver jeg litt for Klassekampen og Ny Tid, i tillegg til andre frilans-oppdrag.

Inspirert av H.P. Lovecraft

Boka ”Kråken” som ble gitt ut tidligere i august følger en hovedkarakter med samme navn som forfatteren.

– I boka har jeg tatt utgangspunkt i mine egne reiser rundt i verden, men i stedet for å kun skrive artikler, slik jeg gjorde, er hovedkarakteren i boka på sporet av en leiemorder når han reiser til Argentina, Bolivia USA og så videre. Alle reisene og artiklene jeg viser til er reelle, men ellers er det diktning. Jeg har blitt inspirert av H.P. Lovecraft, som fremstilte historiene sine som om de var helt sann, og jeg gjør det samme i boka. Men i realiteten så er boka et utspekulert stykke falskneri. Boka er skrevet som en dokumentar og er journalistisk i stilen. Så selv om mye er hektet opp mot virkelige hendelser er boken en ren røverfortelling. Det er oppspinn, løgn og fantasi, forteller Jensen livlig.

Debattert

I boka blir hovedkarakteren med samme navn som forfatteren drept innledningsvis da han forfølger leiemorderen som kan bli hans største scoop noensinne.

– Er det ikke litt selvopptatt å basere hovedkarakteren i boka etter deg selv?

– De fleste forfattere gjør det til en viss grad, selv om de bruker andre navn på karakterene. Samtidig er det noen skiller mellom meg og Johan Jensen i boka. Og uten å si for mye, så er jeg som forfatter ganske slem med den fiktive Johan Jensen.

Slaktet og hyllet

Boka har mottatt både hyllest og slakt av litteraturkritikere, med terningkast fem i Dagbladet og terningkast to i VG.

– Jeg forsøker meg på noe nytt litterært. Når man utfordrer grenser så vil det være noen som blir forbanna, og sånn må det være. Samtidig så har P2 kåret meg til årets mest omtalte debutant, og jeg er jo glad boka får omtale, og at den engasjerer.

I gang med bok to

Nå er han i gang med roman nummer to.

– Jeg har nok ennå et par romaner i meg, selv om forlaget sa at det hadde vært kjempebra for salgstallene om noen tok livet av meg nå. Jeg ville i hvert fall hatt et ettermæle utover bare artikler i manneblader, spøker forfatteren.