Det hele begynte da skuespiller og regissør Ketil Høegh ønsket å sette opp teaterforestillingen «Det fineste i livet» på Hålogaland Teater. I den forbindelse ba han Tromsøs befolkning om hjelp til å fortelle hva de mente var – nettopp – det fineste i livet.

Og han fikk svar. Så det holdt. Og det hele ble en bejublet forestilling som hadde premiere på Festspillene i Nord-Norge i vår.

Akvarellmaler Kari Rindahl Endresen ble inspirert av budskapet i forestillingen – og kontaktet Høegh.

  • Les anmeldelsen av teaterstykket «Det fineste i livet» her

Etablerte samarbeid

– Jeg arbeidet med en bok, og etter at jeg hadde snakket med Ketil om et samarbeid, så mente han at jeg skulle kontakte Yngve Olsen Sæbbe – som også hadde blitt inspirert av teaterforestillingen, forteller hun.

OPPLØFTENDE: Boka har et alvorlig tema, men Kari Rindahl Endresen og Yngve Olsen Sæbbe håper likevel den skal være til oppmuntring.

Budskapet i teaterforestillingen er kanskje ikke det enkleste. Stykkets tittel henspiller på en liste over hva som gjør livet leveverdig – og forestillingens hovedperson bruker lista til å gjøre livet lettere for hans mor som har prøvd å ta sitt eget liv.

– Jeg skrev om forestillingen i min blogg, og ba om forslag på hva som var det beste i livet. Det auste inn med forslag, forteller Sæbbe.

Hurtigarbeid

De to ble raskt enige om at de skulle samarbeide om bokprosjektet, og gikk i gang med én gang.

– Vi fikk en veldig kort deadline fra Ketil som ville at vi skulle ha boka ferdig til premièren på stykket her i Tromsø – og her er vi nå, sier Endresen.

Arbeidet med boka har vært morsomt og kreativt, sier begge to. Endresen har gitt ut flere kunstbøker tidligere, men for Yngve Olsen Sæbbe har det vært første gang han har arbeidet med denne type bøker. Tidligere har han gitt ut ut bøker både sammen med andre og på egen hånd, men da har det dreiet seg om mer klassiske reportasjebøker.

– Det har vært morsomt å «stikke tåa inn i kunstnerverdenen», forklarer han.

De to jobbet en god del med å velge bilder som passet sammen – akvareller og fotografier.

– Jeg var spent på å se om vi skulle få det til, og jeg synes at det har gått veldig bra, sier Endresen.

Saken fortsetter under bildet

STINN BRAKKE: Det var helt fullt inne på Krane Gallerier da boka ble lansert torsdag kveld.

Oppløftende

Boka har som sagt hentet sitt tema fra en teaterforestilling med et vanskelig budskap. Likevel mener de to at det ikke er en trist bok. De vil heller beskrive det som en ettertenksom bok – som kan bidra til å få folk til å stoppe litt opp og tenke på hva som er viktig i livet.

– Om boka kan få folk til å snakke om selvmord og det som gjør livet vanskelig, er det kjempebra, mener Endresen.

– Boka har en alvorlig undertone, men det er ikke det som er hovedsaken. Men vi vil gjerne at den skal være oppbyggende og oppløftende, sier Sæbbe.