Det er Adolf Thomsen (1852-1903) som har fått æren for at det ble mulig å stifte det ærverdige Tromsø domkor. Den bergensfødte komponisten og musikeren flytta til Tromsø og var fra 1883 stadsmusikus og organist i Tromsø domkirke.

I dag er han kanskje best kjent som komponist av sanger som «Barndomsminne frå Nordland» («Å eg veit meg eit land»), «Gud signe vårt dyre fedreland» og «Når fjordene blåner». Men i Tromsø satte han i gang aktivitet i byens musikkliv man ennå ser resultater av.

Det Adolf Thomsen hadde satt i gang, førte til at Tromsø blandede kor ble stifta i 1916. Året etter holdt det sin første kirkekonsert 17. mai. 50 år senere, i 1966, etter korets 50-årsjubileum, skiftet koret navn til Tromsø domkor.

Stort jubileum

– Selve jubileumskonserten er ei oppføring av det storslåtte oratoriet «Paulus» av Felix Mendelssohn med rundt 75 sangere, vel 50 musikere og fem sangsolister. Dette er for stort for domkirka, så vi tar i bruk hovedscenen i Kulturhuset til to konserter 15. og 16. oktober, forteller domkantor Hijoo Moon.

Ellers markeres jubileet med både korseminar, kammerkonserter og andre korkonserter. Det meste av dette foregår i domkirka, men det blir også en gratiskonsert på rådhuset.

Internasjonale gjester

På jubileumsfestivalen vil også mange langveisfarende gjester bidra. Stockholms domkyrkokör, som Tromsø domkor også har samarbeid med tidligere, både i Stockholm og Tromsø, medvirker i selve jubileumskonserten. Det samme gjelder Arkhangelsk State Chamber Orchestra som i tillegg til å medvirke i hovedkonserten også bidrar med egen kammerkonsert.

Michael Waldenby, domorganist i Stockholm, trakterer orgelet og Hijoo Moon dirigerer framførelsen.

Fra Bologna i Italia kommer oratoriets sopransolist Sonia Chebreab med flere prestisjetunge priser på CV-en. De fire andre solistrollene kles av Mathias Gillebo (tenor) og Nils Arne Helgerød (bass) samt to sangere fra stockholmskoret.

Fra Tromsø vil det også medvirke sangere fra Tromsø kammerkor, i tillegg til domkorets egne sangere, og musikere fra Tromsø domkirkes musikkollegium som er satt sammen av musikkstudenter, profesjonelle musikere og musikere fra Tromsø Byorkester.