Tirsdag annonserte Tromsø Internasjonal Filmfestival at Solveig Melkeraaens nye dokumentar «Tungeskjærerne» åpner festivalen 16. januar 2017.

Barnefilm

Dokumentaren er laget i Myre, ytterst i havgapet i Vesterålen. Her finner vi barn helt ned i femårsalderen på jobb som torsketungeskjærere.

– Det er utrolig kult å kunne åpne TIFF 2017 med en barnefilm om og fra yttersia, men først og fremst fra «innsia». Solveig Melkeraaens film «Tungeskjærerne» inviterer oss inn i ungenes univers, helt og holdent på deres premisser, sier festivalsjef Martha Otte.

Egen erfaring

Regissør Solveig Melkeraaen er selv fra Myre i Vesterålen og allerede som seksåring startet hun å skjære tunger. Hun har også laget dokumentaren «Flink Pike», i tillegg til filmene «Fabelaktige Fiff og Fam», «Statistikk» og «Radiobingo».

–  Vi kunne ikke fått en bedre verdenspremiere enn dette. Tromsø var øverst på ønskelista over hvor filmen skulle få sin første visning, sier regissør Solveig Melkeraaen om å være åpningsfilm på TIFF.

Solgt til utlandet allerede

Filmen er en internasjonal co-produksjon, den har fransk salgsagent og er solgt til tv i Sverige og Danmark. – Jeg er sikker på at «Tungeskjærerne» kommer til å vekke stor interesse i utlandet, og ikke bare fordi den handler om et særnorsk fenomen. De nære historiene er ofte de som er mest universelle. Overgangen fra barn til voksen er også et universelt tema som Solveig nærmer seg på spesielt fin måte, sier Martha Otte, festivalsjef for TIFF i et presseskriv.