Byens musikkinteresserte er herved invitert til femårsdag for platebutikken Backbeat i Vestregata. Torsdag klokken 18 blir det nemlig gratiskonsert, lansering av egen plate og ikke minst kaker og ballonger.

Det var imidlertid ikke bare-bare å starte opp i en by hvor platesjappene stadig ble lagt ned.

– Vi håpet vel på at vi skulle vare i ett år. Nå har det gått fem, sier daglig leder av butikken, Kari Westergaard.

– Vi håper vel på fem år til, men i første omgang skal vi klare oss ut året, legger Robert Dyrnes til.

«Popquiz»

Og nå har det altså gått hele fem år siden dørene åpnet på det som etter hvert ikke bare skulle være en plass man fikk tak i vinylplater, men også kafé med skjenkebevilling, «

– Det er ikke bare folk som samler vinyl som kommer innom. Det har blitt et samlingssted for musikkinteresserte, som ofte tar en kopp kaffe. Vi er veldig ydmyk overfor at vi har fått til et slikt sted, sier Westergaard, som hver eneste lørdag har radioen på under NRK P1s «Popquiz» med Finn Bjelke.

– Vi konkurrerer alltid med Finn Bjelke. For noen uker siden fikk vi alle riktig. Vi har vel vært opp mot 20 deltakere her, sier butikkeieren.

De beste konsertene

For lokale band har også sjappa vært viktig. Når plater eller singler skal lanseres, er det ofte med en akustisk minikonsert og signering av plata inne i butikken. Og noen ganger også av internasjonalt kaliber.

Bak ekteparet henger nemlig to signerte bilder av Jayhawks-medlemmene Gary Louris og Mark Olson, som like gjerne kjørte konsert i sjappa til Dyrnes og Westergaard.

– Det var helt sinnssykt. Det var over 70 stykker her inne. Jeg sto og kleip meg i armen, sier Westergaard.

– Jeg husker også veldig godt lanseringskonserten til Red Headed Sluts. De overrasket meg skikkelig og det er nok mitt beste minne her på konsertfronten, sier Robert Dyrnes.

Lanserer plate

Selv er Dyrnes for øyeblikket bookingansvarlig for Buktafestivalen, mens Westergaard er produsent for TIFF. Begge innrømmer at to stykker ikke kan leve av å drive platesjappe. Likevel slipper de egen plate under bursdagsfeiringen.

– Den blir i hundre eksemplarer og inneholder en låt fra The Conciderate Lovers, Thee Mono Sapiens og Sunshine Reverberation, sier Dyrnes.