Av 130 påmeldte filmer har Tromsø internasjonale filmfestival landet på 39 kortfilmer som får visning under TIFF 2017.

Blant filmene fant man alt fra korte dokumentarer og fiksjonsfilmer til lengre filmer med både kjente og ukjente skuespillere.

Anneli-dokumentar

Åpningsfilmen for FFN er «Solens sønn» av Gunilla Bresky, som er en dokumentar om Nils-Aslak Valkepää. Det samiske multitalentet er regnet som den mest berømte samiske artisten.

I tillegg får vi en rykende fersk film om Anneli Drecker i filmen «The Voice of the North» av Martin Otterbeck og Vegar Aase. Filmen markerer hennes 30-årsjubileum som artist og de mange møtene med mentorer.

Høyere kvalitet

Kriteriet for å være med i Film fra nord-programmet er at filmen må være under en time lang og ha tilknytning til nordområdene.

– Det blir bare bedre og bedre. En ting er at det er lettere å lage film i dag, men det er ikke bare det vi ser. Regissører tar faget veldig seriøst, og kvaliteten er deretter. Ingen av disse står tilbake for noe av innholdet i hovedprogrammet, sier John-Kristian Dalseth, som er programsjef for Film fra nord.

Identitet

Programsjefen forteller at en del av TIFFs oppgave er å presentere mye av det lokale som lages i nordområdene. At kvaliteten er så høy, gjør det bare enda enklere å være stolt av innholdet.

– Vi vil være en arena for filmskapere i regionen. I år har vi en fin blanding av veteraner og debutanter. Vi vil gi unge filmskapere sjansen.

– Nordland kunst- og filmskole er som vanlig godt representert i årets program.

– Vi er kjempeglad i filmskolen der. Det er ikke alt som kommer med, men det vi har valgt ut i år et veldig fint dykk i hva de holder på med.

De 39 filmene er fordelt på 11 programbolker som skal vises under festivalen, hvor 23 av dem konkurrerer om å vinne den gjeve «Tromsøpalmen».

Norge og Sverige er tyngst representert i programmet, men Finland, Canada og Russland har også filmer på programmet.