I løpet av vel fire års virksomhet er Kulturnæringsstiftelsen nå inne i 490 prosjekter med omlag 73 millioner kroner.

– Rundt 200 av disse prosjektene er nå fullført. Våre bidrag har utvilsomt vært viktige for å skape vekst og optimisme i kultursektoren i Nord-Norge, og det stimulerer til kreativitet også i annen næring, sa Bjørn Eirik Olsen, daglig leder i Kulturnæringsstiftelsen Sparebanken Nord-Norge, da tildelingene ble offentliggjort.

Samisk

– I denne tildelingsrunden, som i all hovedsak er gått til kulturnæringsprosjekt innen litteratur, musikk og visuell kunst, har det vært ei stor satsing på det arktiske og samiske, opplyser Olsen.

Deler av tildelingene til samisk kulturnæring er knytta opp mot det samiske 100-årsjubileet Tråante 2017. Blant anna får saxofonisten Mette Henriette Martedatter 100.000 kroner i støtte for å produsere musikk til jubileet.

– Vi har også store forventninger til filmen «Sameblod» som vil ha en spesialvisning under jubileet. Kulturnæringsstiftelsen har investert 600 000 kroner i filmen og er meget stolt over at den er tatt inn på noen av verdens mest prestisjetunge filmfestivaler, inklusive Sundance Film Festival i januar 2017.

Til Dokumenta 2017

Bjørn Eirik Olsen mener at det kanskje mest fantastiske som skjer innen norsk kunst neste år, er at hele åtte samiske kunstnere er invitert til å stille ut sine verker på Documenta 2017 i Kassel og Athen. Festivalen, som kun arrangeres hvert femte år, regnes som verdens viktigste utstillingsarena for visuell samtidskunst.

– Den samiske arkitekten og billedkunstneren Joar Nango vil bygge en mobil scene for statsløse kvinner og får 250.000 kroner i tilskudd fra Kulturnæringsstiftelsen. På scenen skal det vises et stykke som skrives av den samiske dramatikeren Sigbjørn Skåden i samarbeid med den rumenske feministteatergruppa Giuvlipen, opplyser han.

– Et fåtall norske kunstnere har gjennom tidene blitt invitert til Documenta, og at åtte samiske kunstnere nå tas inn, vil kunne markere ei ny tid for samisk kunst internasjonalt, sier daglig leder Bjørn Eirik Olsen i Kulturnæringsstiftelsen.

Det arktiske

– I tillegg til de 60 prosjektene som får tilskudd i høstens tildelingsrunde, er det også i tillegg gitt noen ekstraordinære tildelinger til prosjekt som er strategisk viktige for Nord-Norge. Et slikt prosjekt er etableringa av Artica Svalbard, en stiftelse som skal jobbe med å fremme Svalbard som et sentrum for kunst, kultur og samfunnsdebatt i nord. Artica Svalbard er etablert sammen med Kulturdepartementet og Fritt Ord. I tillegg går også Sparebankstiftelsen DNB inn med midler.

– Svalbard er en viktig del av vårt satsingsområde. Vi tror etableringa vil skape viktig næringsutvikling, samtidig som Svalbard blir satt på den globale agendaen på helt nye områder, mener Olsen.

Tromsøs kunstmiljø

Flere av tildelingene innen visuell kunst går til tromsøkunstnere. Derfor hadde Kulturnæringsstiftelsen valgt å legge presentasjonen til fylkeskultursenteret Kysten hvor rundt 40 kunstnere har sine atelier og verksteder. Blant dem som denne gang er tildelt eller nylig har fått midler er Tanya Busse, Arnold Johansen, Marita Isobel Solberg, Marit Landsend og Jenny Marie Johnsen