Komedien «Twigs» av den amerikanske dramatikeren George Furth, har gått verden over siden den første gang ble vist på Broadway i 1971. I Norge er særlig Wenche Foss’ tolkning på Oslo Nye Teater fra 1976 kjent og huska. Nå kommer regissør Trond Lie tilbake til Hålogaland Teater («Cabaret» i 2007 og «Chicago» i 2012) for å gi oss en herlig komedie på lyse vårkvelder.

– Prosjektet starta midt i vår skuespillerensemble. Vi var på jakt etter et manus som alle involverte følte seg vel i og som utfordra våre talent. Så kom Trond Lie opp med forslaget om å gjøre «Twigs». Verken jeg eller Guri kjente dette stykket fra før, men etter å ha lest manus, skjønte vi at dette var noe for oss, sier Kristian Fredrik Figenschow.

Utfordringer

– Det ligger flere utfordringer foran oss. Stykket er skrevet så tidlig som i 1971. Settinga er amerikansk. Vi vil flytte det hele til vår virkelighet med nordnorsk språk og en verden slik den er her i dag, sier Guri Johnson.

Og hun får flere utfordringer når hun skal gestalte til sammen fire kvinneskikkelser i oppsetninga.

Tre søstre

I den bejubla komedien opptrer fire kvinner som fremstilles av én skuespiller: Emiliy er nylig blitt enke og flytter inn i ny leilighet når hun forelsker seg i eieren av flyttebyrået. Celia er gift med en fordomsfull eks-militær. Når de får besøk av en gammel venn, blir ektemannen og vennen sittende og prate skitt sammen og Celia blir satt på siden. Når sølvbryllupsdagen nærmer seg for Dorothy og mannen, prøver de på finurlig vis å fiske ut av hverandre om de har vært trofaste i løpet av samlivet. Til sist er det Ma, som er familiens stae og gamle overhode. Hun reiser seg plutselig fra dødsleiet, fast bestemt på å få velsignelse fra en prest for sitt borgerlige ekteskap.

I tillegg til Guri Johnson og Kristian Fredrik Figenschow, har også John Sigurd Kristensen en rolle i stykket. Han spiler en mannsperson som kommer utenfra.

Ny vri

Tidligere er det bare kvinneskikkelsene som er fremstilt av en og samme skuespillere. Nå har HT fått tillatelse fra rettighetshaverne til å gjøre det samme også med mannsrollene.

Dermed går det mot en hektisk vår for både Guri Johnson og Kristian Fredrik Figenschow. De skal spille tett mot hverandre med forskjellige typetegninger i raske skift.

– Det er utvilsomt en fordel at vi kjenner hverandre godt. Vi har også spilt mann og kone i ganske mange stykker tidligere. Forskjellen er at det da stort sett har vært i dramaer. Nå er det komedie det handler om, sier Kristian Fredrik Figenschow.

– Jeg er glad for at det nettopp er Guri jeg skal spille mot. Det er ikke mange skuespillere som har de kvalitetene og den erfaringsmessige ballasten som hun har etter mer enn 30 år på scenen, fortsetter han.

Skuespilleravhengig

– Tidligere er det blitt både store suksesser og middelmådige resultater når dette stykket er blitt satt opp. Det henger nok for en stor del sammen med at det har et manus som ikke gir seg selv; mye avhenger av skuespillerne og hva de klarer å få ut av rollene sine. Det er også ei stor utfordring, sier Guri Johnson.

– Jeg er glad for å få denne muligheten. Det flommer ikke over med gode roller for godt voksne kvinnelige skuespillere, fortsetter hun.