Etter hvert et det blitt tradisjon på Tromstun skole at de eldste elevene har en egen forestilling for å markere at jula er i anmarsj.

– Vi har hatt en forestilling som heter «Blå time», forteller tiendeklassing Rikke Vekve.

Det har med andre ord vært i henhold til tradisjonen når tiendeklassingene underholdt sine skolekamerater med en forestilling løselig basert på HC Andersens «Piken med svovelstikkene».

Lærerne ga inspirasjon

– Det var lærerne som ga oss ideen om å lage en moderne «Piken med svovelstikkene», så har vi laget en forestilling ut fra det, forteller Astrid Aakvaag Glomstad, en av elevene som sto på scenen.

For å få en moderne touch på forestillingen, har elevene hentet inn elementer fra Tromsø av i dag.

Eksempelvis er Virkelig-selgere og tiggere som selger «Folk er Folk» ting som inngår i forestillingen.

Inkluderende forestilling

– Vi ville lage en forestilling som inkluderer alle, som viser at ikke alle har det like godt i jula, sier Glomstad.

Rikke Vekve forteller at de har anstrengt seg for å vise at alle er mennesker, men at man har svært forskjellige opplevelser av jula.

Nettopp det å vise at alt ikke er rosenrødt i julehøytiden, er hovedbudskapet.

– Vi har både ønsket å skape julestemning, men også vise fram et viktig og alvorlig tema på en kreativ måte, forklarer hun.

Hele tiendeklasse

Hele tiendeklasse har vært med på å produsere og sette opp forestillingen – og da ikke bare på scenen. Lyd, lys, effekter og produksjon er laget av elevene.

– Jeg er veldig stolt av det elevene har fått til, og det blir ikke skikkelig julestemning før jeg har fått oppleve den «Blå timen», sier rektor Lena Abrahamsen.