Siden 2000 har kommunen delt ut kulturstipend for ungdom pålydende 25.000 kroner. Hvert år sitter en jury og leter seg gjennom unge lokale talenter som fortjener midler til å utvikle seg videre som kunstnere. Dette er ikke noe man søker på selv, men noe man nomineres til og i år blir stipendet delt i to.

– Det var en utrolig merkelig telefon å få, sier Daniel Lilleeng, som jobber som fotolærling hos Tromsø Museum og frilanser både hos iTromsø og for studenthuset Driv til vanlig.

– Jeg lå og sov da jeg fikk telefonen, og det hele var veldig forvirrende, men veldig artig, sier Rundberg, som går 2. året på musikklinja ved Kongsbakken videregående skole, har vært leder for Sommerlyst Ungdomsfestival, driver med teater på Kulta og har vært tilknyttet både Kulturskolen og Tromsø musikkskole.

– Rørt

Til stede under tildelingen på Tvibit var ordfører Kristin Røymo (Ap). Hun ble lettere rørt da hun hørte ungdommene fortallte om alt arbeidet de har lagt ned for å komme dit de er i dag.

– De gjør så fantastisk mye, og ikke bare for seg selv, men som tilretteleggere for andre. Det de gjør har stor betydning for andre, og byen vår hadde vært fattigere uten dem og arbeidet de legger ned. Jeg blir helt rørt, sier Røymo.

– Anerkjennelsen betyr mest

Ungdommen er tydelig stolte over tildelingen.

– For min del betyr anerkjennelsen mer enn selve pengene. Mye av det jeg gjør koster faktisk meg penger eller gjøres på frivillig basis, så det å få tildelt et stipend man ikke var klar over at eksisterte, er veldig stas. Det viser at noen følger med på det du gjør og synes du gjør en god jobb, sier Rundberg, mens Lilleeng nikker enig.

Vil følge musikal-drømmen

Kaisa Rundberg har allerede store planer for hvordan hun skal bruke stipendpengene.

– De går rett i sparekontoen som jeg skal bruke på en utdannelse innen musikalteater og kanskje til å flytte til New York, sier Rundberg. Lilleeng skal, som fotografer flest, bruke pengene til å oppgradere utstyret.

Travel vår

Lilleeng har mye jobb i tiden som kommer og skal i tillegg bidra med en egen utstilling med foto av fjellfyrverkeriet til Tromsø Museum. Rundberg på sin side har fullt kjør med både skoleprosjekter og Den Unge Scenen-festivalen til Hålogaland Teater.

– De neste månedene har jeg nesten ikke en dag i kalenderen som er tom, og det skjer masse kult fremover. I april fyller jeg 18 år, så om jeg får tid og mulighet vil jeg nok prøve å jobbe som frivillig for Bukta og Riddu Riddu til sommeren også, sier Rundberg.