Alle som er 23 år eller yngre kan delta i Ungdommens musikkmesterskap (UMM). I år konkurreres det i disiplinene gitar, messingblås, treblås, sang, stryk og kammermusikkgrupper. I hver disiplin er deltakerne inndelt i fire aldersklasser. Unntaket er kammermusikkgruppene som er delt i bare to aldersklasser.

Åtte regionale mesterskap er avvikla før UMMs nasjonale mesterskap. Nå får 125 av de beste fra de regionale mesterskapene muligheten til ny, verdifull konserterfaring.

På musikkhøgskolen

Bare to av dem som har kvalifisert seg, kommer fra Nord-Norge, og begge er fra Tromsø. Neste helg reiser cellisten Teo Lien og basstrombonisten Sigurd Skogdal til Oslo og Norges musikkhøgskolen hvor mesterskapet spilles.

UMM innledes med semifinaler lørdag 21. januar. De beste derfra går videre til finale søndag, og det hele avgjøres deretter i en superfinale hvor bare de aller beste fra finalen får spille.

Mange vinnere

Selv om det er bare én av de 125 deltakerne som etter mesterskapet kan pynte seg med tittelen «Årets musiker» og belønnes med 50.000 kroner, så er UMM et mesterskap med mange vinnere.

Det kåres ikke enere, toere og så videre. Her deles det ut priser på ulike nivå. For eksempel vil alle utøvere, som fra juryen får minst 23 av 25 mulige poeng, få førstepris. Alle deltakere får dessuten en skriftlig, konstruktiv begrunnelse for juryens dom.

Samtlige finaledeltakere får fine premier i form av spilleoppdrag og pengepremier. Fra finalekonserten går fem utøvere videre til superfinalen.

Den som presterer best i superfinalen blir «Årets musiker». Dessuten får superfinalens publikum bestemme hvem som får UMMs publikumspris, som inkluderer en pengepris på 15.000 kroner.

Superfinalejuryen består i år av operasanger Eli Kristin Hanssveen, pianist Håvard Gimse og Paul Scholer, president i European Union of Music Competitions for Youth.

Mesterskapet arrangeres av Norsk musikkskoleråd, Norges Musikkorps Forbund og Musikkpedagogene Norge.