Slik gikk det da skuespillerne fikk smake hai

Skuespillerne ved Hålogaland Teater, som skal spille i «Havboka» fikk smake håkjerring på ekte islandsk vis.
kultur

I «Havboka» av Morten Strøksnes reiser to kamerater ut i Vestfjorden for å fange haitypen håkjerring. Fredag markerte den islandske foreningen i Tromsø Thorrablot, som er islendingenes midtvinterfest, på Hålogaland Teater med den tradisjonelle retten håkjerring.

– Jeg syns det er litt godt, men belønningen er at man må drikke brennevin like etter man har spist en bit, sier Stefan Erlingsson i Island-foreningen. De skal feire midtvinterfest lørdag i Tromsø.

– Hvorfor spiser dere rakfisk?

De norske skuespillerne stilte mange spørsmål om hvorfor islendingene fortsatt spiser den illeluktende retten som kan skremme en hvert bort fra middagsbordet.

– Vi skjønner ikke hvorfor dere spiser rakfisk. Det er helt umulig å forstå, kontrer Erlingsson kontant.

– Det er blitt en tradisjon hos oss. Det startet med at folk var sultne og var desperate. Dermed måtte man spise håkjerring.

Giftig

Men det er ikke bare å hive i seg håkjerring som er nytrukket fra havet. Kjøttet er giftig og man må tørke ut ammoniakken før den er spiselig.

Islendingene serverte haien rå til skuespillerne Kristian Figenschow og Torstein Bjørklund.

– Du søte mi tid! utbryter Figenschow når han fikk lukte på fisken.

– Jeg er skeptisk, sier den erfarne skuespilleren.

Bjørklund derimot er halvt islending og var raskere med å putte biten i munnen.

– Det smaker helt usannsynlig bittert, sier Bjørklund.

– Dette er en av de mildeste variantene, sier Erlingsson.

Måtte i søpla

Selv har regissør Anders T. Andersen smakt fisken før under et besøk i Berlin. Den gang endte det med oppkast.

– Derfor slipper jeg å smake i dag, sier Andersen.

Til slutt tok Figenschow motet til seg og puttet haibiten i munnen. Det endte med et par kjappe skritt til søppelbøtta.

– Det var helt merkelig. Det minner meg om første gang jeg spiste rakfisk. Jeg har lært meg å spise det i ettertid, men dette var som å bli angrepet av IS i kjeften. Det var veldig merkelig og jeg har ikke smakt noe lignende tidligere.