HAVBOKA: Det blir mange sangnummer under forestillingen.Alle foto: Tom Benjaminsen (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

HAVBOKA: Det blir mange sangnummer under forestillingen.Alle foto: Tom BenjaminsenFoto: Tom Benjaminsen / iTromsø

SJARMERENDE: Både Thea Borring Lande og Torstein Bjørklund gjør gode figurer under «Havboka» (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

SJARMERENDE: Både Thea Borring Lande og Torstein Bjørklund gjør gode figurer under «Havboka»Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

PREMIERE: Trude Øines er aktiv på scenen. Spesielt under de musikale innslagene. (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

PREMIERE: Trude Øines er aktiv på scenen. Spesielt under de musikale innslagene.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

(Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

KUBJELLE: Kristian Figenschow får lekt seg med blant annet kubjelle. (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

KUBJELLE: Kristian Figenschow får lekt seg med blant annet kubjelle.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

LEDER: Espen Elverum Jakobsen er solid på sin gitar. (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

LEDER: Espen Elverum Jakobsen er solid på sin gitar.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

VOKALIST: Flere får forsøkt seg som solovokalist under «Havboka». Her er Marius Lien i aksjon. (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

VOKALIST: Flere får forsøkt seg som solovokalist under «Havboka». Her er Marius Lien i aksjon.Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

NICK CAVE: Trond Peter Stamsø Munch spiller blant annet Nick Cave under «Havboka» (Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

NICK CAVE: Trond Peter Stamsø Munch spiller blant annet Nick Cave under «Havboka»Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

(Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

(Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø)

Foto: Tom Benjaminsen / iTromsø

1 / 10

«En musikalsk reise over Vestfjorden»

Anmeldelse

En oppsetting av «Havboka» til Morten Strøksnes kan umulig være enkelt. HT har i alle fall forsøkt.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Bestselgeren til finnmarkingen er nemlig ikke bare en jakt etter en håkjerring i Vestfjorden med en gummibåt, men også en lærerik bok om hvor viktig og innholdsrikt havet er for oss mennesker.

Når dette nå settes opp på Hålogaland Teater har regissør Anders T. Andersen forsøkt å gi oss en lærerrik konsert i form av altfor mange frontfigurer hvor musikalsk kompetanse varierer like mye som vindstyrken: Fra flau vind til sterk kuling.

Krevende

«Havboka» på HT er nemlig ikke for alle. Dette er tungt materiale og enorme mengder tekst presset inn i en to timer lang forestilling med 8–9 sangnummer for å lette på stemningen. Den er ispedd litt action i jakten på håkjerringa, som lusker nede på bunnen av Vestfjorden.

Under den musikalske ledelse av Espen Elverum Jakobsen, som er en kjent bluesgitarist i byens musikkmiljø, klarer gjengen delvis å sjarmere med sangnummer fra blant annet PJ Harvey, Nick Cave og Waterboys. Men kvaliteten på vokalene og musikerne er svært varierende.

Et lite godteri her er å legge merke til Kristian Figenschows monumentale glede når han får herje med kubjella mot slutten av andre akt.

Mye stotring

For det er mye tekst. Tung tekst med nøyaktige detaljer og latinske navn og begreper som skuespillerne må huske på rams i løpet av to timer på scenen. Suffløren på første rad må riktignok minne skuespillerne på replikkene opp til ti ganger i løpet av premièreforestillingen, men det er kanskje ikke annet å vente med tanke på mengden av replikker skuespillerne må huske.

Det blir til tider litt stotring og stemningen som regissøren ønsker å oppnå brytes dessverre av dette.

Jeg har også litt vanskelig for å forstå hva man har tenkt når man har puttet åtte musikere/skuespillere sammen på scenen, i det som kan minne om et øvingslokale, for å dramatisere «Havboka».

Mellom bølgeskvulp

Når man først velger å ta bort alt av maritime rekvisitter og kostymer hadde det kanskje ikke skadet å flytte enkelte litt bakover på scenen, og heller fokusert på de to hovedpersonene Morten og Hugo. Det skal sies at når innholdet funker, så funker det veldig bra. Spesielt i akt to hvor replikkene og progressjonen i forestillingen får medvind og kvaliteten øker.

«Kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider» eller «Havboka» faller nok dessverre mellom to bølgeskvulp når man skal oppsummere teateråret 2017. Men gjengen skal absolutt ha for det modige forsøket. Her vil jeg trekke fram sjarmerende Torstein Bjørklund og Thea Borring Lande, som gjerne kunne vært mer delaktig i forestillingen.

Kanskje skulle man også kuttet dette ned til en halvannen times forestilling. For dette blir i meste laget med et lite sjarmerende coverband som forsøker å formidle havets historie og to karers jakt på håkjerringa.

Svak firer.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

4

«Havboka»
  • Regi: Anders T. Andersen
  • Basert på: Morten Strøksnes sin «Havboka»
  • Med: Trude Øines, Kristian Figenschow, Trond Peter Stamsø Munch, Torstein Bjørklund, Marius Lien, Inge Kolsvik, Thea Borring Lande og Espen Elverum Jakobsen
  • Komponist: Adrien Munden
  • Lysdesign: Øystein Heitmann
  • Videodesign: Kim S. Falck-Jørgensen
  • Lyddesign: Jim-Oddvar Hansen