For abonnenter: Stor bildeserie fra forestillingen.

– Det er viktig å kunne hente fram det samiske i hverdagen, særlig når vi bor i det område vi gjør. Det er flott at vi har kunnet gjøre dette med denne forestillingen, sier Jeanette Selnes Flosland, avdelingsleder for musikk, dans, drama ved Kongsbakken vgs.

Forestillingen ble vist for første gang torsdag med en skoleforestilling. Torsdag og fredag kveld vises forestillingen på Kulturhuset, mens teaterstykket "Mariamira" også vil bli vist på Hålogaland Teater under festivalen Den Unge Scene (DUS).

En forestilling i tre deler

Forestillingen er tredelt der musikk, dans og drama har hver sin del av forestillingen. Dramaelevene åpner forestillingen med stykket «Mariamira», skrevet av Siri Brock Johansen i samarbeid med elevene.

– Elevene har kommet med sine egne ideer og vært med på å skrive, sier Flosland.

To historier om flukt

I «Mariamira – en fortelling om FLUKT» møter vi Amira, spilt av Vilde Mari Guttormsen, som har flyktet fra Damaskus i Syria til Hammervåg med moren sin. I løpet av det timelange teaterstykket flettes Amiras historie sammen med Marias. Maria, spilt av Ylva Solberg, bor i Hammervåg under andre verdenskrig.

Trekker paralleller

Gjennom teaterstykket får vi høre Amira fortelle om sin flukt over Middelhavet og Maria sin reise sørover i båt, vekk fra et nedbrent Nord-Norge. Teaterstykket bytter mellom nåtiden og andre verdenskrig, men de to historiene opptrer også samtidig. Nordmenn i Oslo under andre verdenskrig klager over flyktninger nordfra og, mens nordmenn fra i dag sier seg enige. Anne Marte Sætaberget spiller lillebroren til både Amira og Maria. Moren er spilt av Trine Jeanette Sørensen. Som Amiras mor bruker hun hijab, i rollen som Marias mamma har hun byttet til skaut.

Finner støtte i hverandre

Jentene deler familie, historie, og en opplevelse av at menneskene rundt ikke forstår dem, og tapet de føler på. De finner forståelse hos hverandre. Tittelen fletter jentenes navn til ett, i teaterstykket blir livene deres smeltet sammen.

Danser seg gjennom årstidene

I andre del av forestillingen danser elevene fra danseavdelingen seg gjennom årstidene i Nord-Norge med forestillingen «Dagene går, og nettene».

– Elevene har selv laget koreografi i samarbeid med lærerne, sier Flosland.

«Dagene går, og nettene» er inspirert av Nils-Aslak Valkepääs diktsamling «Vindens veier». På et lerret bak danserne vises naturbilder fra de ulike årstidene.

Komponert egen musikk

"Borga" er forestillingens siste del. Her fremfører musikkelevene egenkomponert musikk.

– De har tatt utgangspunkt i joik, sier Flosland.

Elevene har fått hjelp av musikerne Andreas Fliflet, Liv Rundberg, Herborg Rundberg, Kristian Svalestad Olstad og Ande Somby Musikken er preget av det samiske. Det blir sunget på norsk og samisk, og på flere av låtene joiker elevene. Forestilling avsluttes med et fellesnummer der elevene fra dans og drama akkompagnerer musikkelevene i en felles joik.

Danser årstidene: Elevene på dans fremfører "Dagene går, og nettene" inspirert av Nils-Aslak Valkeapääs diktsamling "Vindens veier". Foto: Tom Benjaminsen