– Det blir en fest for ungene, sier Per Helge Nylund, rådgiver på Tromsø Museum.

Dyr du ikke viste fantes

Nylund lover gode opplevelser for både voksne og barn.

– Utstillingen passer for barn, og barnet i oss alle. Det blir ingen voksne som skal holde tale. Vi skal ha tegneverksted der barna kan tegne sine egne monstre og Nordnorsk vitensenter skal ha en forelesning som passer barna. Det blir smell og bang, sier han.

Utstillingen åpner klokken 13. Sammen med dyrene du skulle ønske ikke fantes vil det også bli vist fram dyr du ikke viste fantes.

– Det er mange dyr vi ikke ser så ofte og som vi kanskje synes er litt rare. Det kan være dyr fra havet, eller små insekter. Vi vil også vise fram noen av disse, sier Nylund.

Basert på bøker av Jo Nesbø

Det er Doktor Proktor som har samlet inn alle dyrene. Han har ikke blitt observert på Tromsø Museum.

– Doktor Proktors laboratorieassistenter vil være her søndag og fortelle om dyrene, sier Nylund.

Jo Nesbø har skrevet bøkene om Doktor Proktor. Det har også blitt laget filmer basert på bøkene.

Småskummelt for de minste

Utstillingen passer for barn i alle aldre, men Nylund sier det kan bli litt skummelt for de aller minste.

– Det er dyr du skulle ønske ikke fantes, det er monsterdyr. Det kan bli litt skummelt for noen. Her får vi monstret under senga fram i lyset, sier han.

Monsteret under senga er Nattsoppen. Den tåler ikke høytlesning, og bak glass er den ikke fullt så skummel som når den gjemmer seg under senga.

Lokalt monster

Noen av monstrene er å finne i Norge. Det er til og med et lokalt Tromsø-monster.

– Tromsøpalmen måtte være med på utstillingen. Den vi har er den største på 3,10 meter, sier Nylund.

Har noen hemmeligheter

Det er Norwegian Toolbox som har laget utstillingen som etter seks år på reisefot har kommet til Tromsø. Og ansatte på Tromsø Museum og Norwegian Toolbox har jobbet siden tirsdag med å gjøre den klar.

– Det har vært noen lange arbeidsdager, sier Nylund.

Men hvordan utstillingen blir laget, det forblir en hemmelighet.

– Vi bruker en spesiell teknikk. De er harde utenpå og myke inni. Resten er hemmelig, sier Fedor Sapegin fra Norwegian Toolbox.

Reparerer

Fedor Sapegin gjør klar de siste reparasjonene på dyrene før åpningen.

– Det blir litt slitasje siden barn tar på figurene. Det er helt greit. Det er jo ikke noe gøy for barna med mindre de kan ta på dem, sier han.

GLAD I ØYEEPLER: Heldigvis er Nesehornfrosken bak glass, den er nemlig veldig glad i å spise øyeepler. Fra venstre: Kristoffer, Vilje, Emilie og Astrid. Foto: Ronald Johansen
TØFF: Emilie er tøff og griper fatt i hornet til det sotflekkede namibiske neshornet, som er kronisk forkjølet og rett som det er nyser så kraftig at det slår ut på Ritchers skala. Fra venstre: Astrid, Kristoffer, Virginia Ros, Ronny André Lian, Vilje, Einar og Emilie. Foto: Ronald Johansen