For femti år siden, altså ett år før selve universitetet ble stiftet, var Studentsamfunnet en realitet i Tromsø.

Nå skal det markeres med blant annet gratiskonsert med The Late Great og boklansering av samfunnets 50 årige historie.

– Det starter med konsert på fredag. Vi skal feire hele året, sier Gunnhild Haug, som er president i Studentsamfunnet.

Arrangementet er gratis og for alle over 18 år. På lørdag blir det derimot lukket fest for alle «borgerne» i Studentsamfunnet. I april blir det derimot fest for alle som har vært borgere tidligere.

– Det er bortimot 450 stykker, men vi har ikke navnene på absolutt alle. De som ikke har fått invitasjon er også velkomne, sier Haug.

Full stopp på brua

Med tittelen «Kamp, kultur og konsert» skal Magnus Andersson gi ut bok om Studentsamfunnets historie.

– Det er mye historie og mye morsomt som har skjedd. Det startet som en diskusjonsklubb for å finne ut av hva universitetet kunne bidra med. Ut av det kuriøse, kan man trekke fram da borgere skulle dele ut kaffe for å markere studentuka. Noen ble satt til å dele ut til de som gikk over brua til jobb, men de stoppet også bilistene. Noe som ga et salig trafikkaos og folk kom to timer for sent til jobb. Det er mange økonomiske problemer opp gjennom årene, men vi fokuserer på lysglimtene, sier Andersson.

Flere arrangementer

Det er ikke bare boklansering og gratiskonsert som blir å prege jubileet. 50-årskomiteen har så vidt startet planleggingen og lover en verdig markering gjennom året.

– Vi har mange planer både dette og neste semester, men det må vi komme tilbake til, sier Lars Kaupang, som er visepresident i Studentsamfunnet.

Studentsamfunnet feirer egentlig 50-årsdag 25. april, men det hersker naturligvis tvil om dette.

– Det første møtet ble holdt lørdag 25. februar. Men første lederen var bestemt i april. Mange eldre medlemmer har mange meninger om dette, men vi feirer hele året, så da er vi sikra, sier Andersson.

FORFATTER: Magnus Andersson forteller om en rik historie som han nå er klar med i bokform til jubileet. Foto: Tom Benjaminsen