GRÜNDER

Burger:

Gründer Klassiker.

Kjøtt:

Ferdigkvernet storfekjøtt fra Grillstad.

Potet:

Friterte potetbåter levert frosset til Gründer.

Brød:

Brioche-brød fra Lantmännen.

Måltidet inneholdt:

1 hamburger og skål med aioli. Potetbåter måtte kjøpes separat.

Pris:

218 kroner (burger 179,-, potetbåter (liten) 39,-)

Utvalg:

Flere alternative burgervarianter.

Kandidat 1: BlårockKandidat 2: Kitchen & TableKandidat 3: RagnarokKandidat 4: Burger KingKandidat 5: FlytKandidat 6: Gründer

Hamburgeren vi har valgt har Gründer gitt navnet ”klassiker”. Den inneholder cheddar, bacon, salsa, aioli og rødløk, samt en stor, frisk tomatskive og et salatblad.

Kokken har kjørt en kniv midt gjennom burgeren, et signal om at denne hamburgeren skal spises med kniv og gaffel. Vi forsøker oss likevel på et klassisk dobbelthånds burgergrep og jekker kjevene komfortabelt over og under hamburgerbrødet.

Rennende våt

Når vi løfter hamburgeren på høykant for å ta den første tugga, renner en grå væske ut av og lager en dam på tallerkenen. Det skaper øyeblikkelig forundring. Væsken spores til burgerkjøttet.

Kjøttpucker fra typiske bensinstasjonsburgere og gatekjøkken vil aldri slippe fra seg juice fra kjøttet, mest fordi de inneholder mye annet enn kjøtt. Dermed kan vi slå oss til ro med at det er en skikkelig kjøttpuck som sitter i Gründers klassiker. Kanskje burde kjøttet hvilt litt ekstra for å holde bedre på juicen, men man vil jo også ha en varm og god burger.

Salsatåka

Salsa gjør seg etter vår mening dårlig på hamburgere. I Gründer-burgeren skaper den forvirring blant smaksløkene.

Baconet og kjøttet får hjelp av rødløken til å bryte gjennom salsatåka; fram kommer en godt komponert hamburger. Baconet er perfekt stekt, passelig salt og med en dempet røyksmak. Kjøttet er grovt og saftig

– om enn med en ullen smak.

Burgeren føles i sin helhet for lavmælt i munnen. Det er ingenting som får deg til å si ”oi” etter første bit.

Potet som smaker potet

Potettilbehør må kjøpes separat hos Gründer. Vi gikk for klassiske friterte potetbåter. De leveres ferdigkuttet og frosset til restauranten, men det er en uventet tydelig smak av potet innenfor det sprøfriterte ytre skallet. Absolutt et tilbehør som gir pluss i boka – og på vekta.

Den håndlagede aiolien som har ankommet i en skål, benytter vi til å dyppe potetbåtene i. Kombinasjonen er en umiddelbar suksess.

Når ikke helt opp

Gründer har fått mye ut av råvarene de har valgt til hamburgeren. Bruken av salsa er unødvendig i vår bok, noe som absolutt handler om personlige preferanser. Kjøttet er saftig, men det mangler tre knepp til på smaken.

Gründer-burgeren forsøker å tøffe seg med de aller beste burgerne i byen, men er for lavmælt. Skal den bli akseptert i dét selskapet, må kvaliteten på kjøttet opp og det må dynges på med mer distinkt smak.

Om testen:

  • Redaksjonens mest sultne journalister har testet hamburgere. Anmelderne har tatt for seg rene burgerrestauranter og i enkelte tilfeller spisesteder som kun har én burger på menyen, men som vår duo har blitt anbefalt å teste ut.

  • Vi har testet 10 restauranter.  Gründer er kandidat 6 til «Tromsøs beste burger 2017».

  • Anmelderne spiste samme type hamburger.

  • For å snevre inn utvalget, har vi testet én hamburger fra hvert spisested i testen.